Jak rozpuścić miód do nalewki?
Jak rozpuścić miód do nalewki? W jaki sposób rozpuścić miód, aby dodać go do nalewki? Czy wrzucić skrystalizowany, czy jakoś go rozpuścić wcześniej?
4 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/5e6e3d387a8e029ba1a6176684d524bd?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F5e6e3d387a8e029ba1a6176684d524bd.jpg&r=g)
Miód najprościej rozpuścić poprzez umieszczenie słoiczka w garnku, gdzie jest ciepła woda (mająca poniżej 40 stopni C, pod wpływem wyższej temperatury miód traci pewne bardzo cenne właściwości). Taki miód umieszczony w garnku z ciepłą wodą należy co jakiś czas przemieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Miód przed dodaniem najlepiej rozpuścić, dzięki temu nalewka lepiej i szybciej się wymiesza, że wszystko mogło się przegryźć. Dobrym sposobem jest rozpuszczenie go w kąpieli wodnej bo wtedy nie doprowadzimy go do zagotowania.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/61558/1677313595-bpthumb.png)
Aby rozpuścić miód do nalewki, potrzebne będą: szklanka wody, mała szczypta soli, szklanka miodu i szklanka wódki.
Najpierw dodaj szklankę wody do garnka, a następnie dodaj szczyptę soli. Zagotuj wodę, a następnie dodaj szklankę miodu. Mieszaj miód, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Do ostudzonego miodu dodaj szklankę wódki. Wymieszaj dokładnie i gotowe.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/f10b0c134cc9601ba7711a9b2c9444ad?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Ff10b0c134cc9601ba7711a9b2c9444ad.jpg&r=g)
Rozpuść wód w wodzie o temperaturze 40 stopni lub niższej. Wtedy miód zachowa wszystkie swoje wspaniałe właściwości. Cześć z nich zginie po zmieszaniu z alkoholem w nalewce, ale nie wszystkie.