W jakiej temperaturze piec chleb?
W jakiej temperaturze powinno się piec chleb? Czy ktoś z was piekł kiedyś własny chleb? W jakiej temperaturze go piekliście? I w jakim trybie był piekarnik ustawiony? Góra dół? Czy tylko dół?
8 Odpowiedzi
Ja swoje domowe pieczywko piekę około 1,5 godziny w temppreturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec zwiększam grzanie do 200 i zmieniam grzanie na górę, aby uzyskać chrupiąca skórkę.
Zdecydowanie najlepsze pieczywo wychodzi z pieca opalanego drewnem, dlatego ciężko mi powiedzieć w jakiej temperaturze jest pieczone. Moja mama z kolei piecze chleb w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni przez 1,5-2h, góra-dół.
Obecnie można bez problemu kupić urządzenia które przygotują upieką chleb za ciebie. Nie musisz o nic się martwić, wsypujesz tylko składniki ustawiasz program i chleb się robi. Na pewno mają takie urządzenia w Media Markt.
180 stopni jest najbezpieczniejsze. Bo jak się da trochę wiecej i się zapomni za 5 minut o chlebie, to można się pogodzić z tym, że chlebek się za bardzo przypiecze.
Ja piekę chleb w 175 stopniach. Ale 180 też powinno być Okay, 5 stopni raczej nie zrobi różnicy.
Moja kuzynka piecze chleb w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Jej piekarnik jest parowy i dodaje tam trochę pary. Wtedy chleb wychodzi przepyszny.
Pieczenie chleba wymaga odpowiedniej temperatury. Przy gotowaniu chleba na blasze warto ustawić temperaturę piekarnika na 200 stopni Celsjusza. Jeśli pieczemy chleb w kształcie bochenka w formie, temperatura powinna wynosić 220-225 stopni Celsjusza. Pieczenie może trwać od 30 do 40 minut, w zależności od rozmiaru chleba.
To wszystko zależy od konkretnego przepisu. Jeśli masz przepis, ale nie masz temperatury, to bezpieczną temperaturą będzie 190 stopni celsjusza. To jest tak nie za dużo, nie za mało. Chleb nie powinien być ani surowy, ani spalony.