Najpopularniejsze zupy polskie
Jakie są najpopularniejsze zupy polskie? Jakie zupy są najbardziej popularne w Polsce, a po drugie czy są jakieś zupy typowo Polskie, które są popularne za granicą?
6 Odpowiedzi
Mnie się wydaje, że najpopularniejsza tradycyjna zupa w Polsce to jest barszcz biały. Inna opcja, też popularna zupa w Polsce, to zupa grzybowa.
Moim zdaniem najpopularniejsze w Polsce są dwie zupy – niedzielny rosołek i poniedziałkowa pomidorowa z ryżem lub makaronem. Mniam.
Co do popularności polskich zup za granicą- nie wiem.
A najpopularniejsze zupy w Polsce to rosół, pomidorowa, ogórkowa, barszcz biały i czerwony, żurek i grzybowa.
Zdecydowanie rosół i żurek. Te zupy cieszą się popularnością szczególnie wśród moich zagranicznych znajomych. Niektórzy lubią też flaki, ale to danie dla koneserów 😉
Zupa grzybowa jest bardzo popularna. Jak byłam ostatnio w restauracji z tradycyjną kuchnią polską, zupa grzybowa była na pierwszym miejscu.
Polska kuchnia jest bogata w różne smaki i aromaty, w tym w wiele zup. Najbardziej popularne zupy polskie to zupa pomidorowa, barszcz czerwony, żurek, kapuśniak, flaki, krupnik i rosół.
Zupa pomidorowa to wyrazista, intensywna zupa, która świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją przygotowywać na bazie passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów, dodać do niej mięso lub warzywa lub zastąpić je bulionem warzywnym.
Barszcz czerwony to zupa zrobiona z buraków, często dodaje się tzw. uszka (małe pierożki z kapustą). Składa się ona, oprócz buraków, z koncentratu pomidorowego, ziół, warzyw i przypraw.
Żurek (i barszcz biały) jest tradycyjną, wyjątkowo aromatyczną zupą, która jest zazwyczaj podawana z jajkiem i białą lub zwykłą kiełbasą. Głównymi składnikami żurku są kiszona kapusta i kiełbasa.
Kapuśniak składa się z kapusty, szynki lub boczku i ziemniaków. Do kapuśniaka można dodać różne rodzaje warzyw, takich jak marchew, seler lub pietruszka.
Flaki to gęsta, słona zupa z wołowiny, a krupnik to aromatyczny, pikantny bulion z ziemniakami, warzywami i kaszą.
Z kolei rosół jest zupą z kurczaka lub innego drobiu i innych mięs (kaczka, indyk, wołowina), z czosnkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziemniakami lub makaronem, marchewką, selerem i serem.
Polska kuchnia oferuje wiele różnych zup, które mogą być świetnym sposobem na rozgrzanie się w zimne dni.