W czym jest chlorofil?
W czym jest chlorofil? Co jest najbogatszym źródłem chlorofilu? Gdzie można znaleźć chlorofil? W jakich roślinach jest najwięcej chlorofilu? W jakich pokarmach?
3 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/3805/6100482a3089c-bpthumb.jpg)
Do najbogatszych źródeł chlorofilu należą m.in.: algi, zielone liście, zielone warzywa (z czego dwa pierwsze źródła są szczególnie bogate w chlorofil).
![](https://secure.gravatar.com/avatar/c38e5df8ff919cdfd0462477fcadefa8?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F5b9ed3388f3b91734e5e94ac639f3294.jpg&r=g)
Chlorofil to związek chemiczny, który występuje w roślinach, glonach i niektórych bakteriach. Jest to zielony barwnik, który jest kluczowy dla procesu fotosyntezy, czyli produkcji energii z wykorzystaniem światła słonecznego.
Chlorofil absorbuje światło słoneczne i przekazuje energię do innych cząsteczek, które uczestniczą w procesie fotosyntezy. Dzięki chlorofilowi rośliny są w stanie przekształcać dwutlenek węgla i wodę w tlen i cukry, które stanowią ich pokarm i źródło energii.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/ae0ac2e19f5750c619a7666b6a8b77eb?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F5b5c5a0dce415d48a9807bbbc33f9990.jpg&r=g)
Chlorofil znajduje się w roślinach jest niezbędny do procesu fotosyntezy.