Jakie ciastka upiec na święta? Ciasteczka na Boże Narodzenie
Nadchodzą święta jakie pieczecie ciasteczka, które nie zajmują dużo czasu, a smakują.
Może jakieś pomysły na smaczne ciasteczka?
7 Odpowiedzi
Najlepiej zrobić pierniczki:
1/3 kostki masła
½ szklanki cukru
1 ½ łyżki przyprawy do pierników
1 łyżka powideł śliwkowych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki mleka
1 łyżka miodu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
mąka – w ilości ile ciasto przyjmie
rodzynki, posiekane orzechy, kandyzowane owoce – ilość wg upodobania
1. Roztapiamy masło w rondelku lub garnuszku i gdy już się roztopi, wsypujemy powoli cukier. Utrzymując rondelek lub garnuszek na małym ogniu, doprowadzamy do połączenia składników – masa musi uzyskać jasnobrązowy kolor. Gdy zapach karmelu roznosi się w domu, znak, że czas stopniowo dodawać mleko. Gotujemy masę na małym ogniu, do całkowitego połączenia składników.
2. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy do niego miód i powidła, a następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
3. Później dolewamy masę do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników, bakalie i stopniowo dosypujemy mąkę. Ilość mąki musimy kontrolować. Ciasto musi być w miarę miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk.
4. Gdy ciasto wyrobione, przenosimy się na stolnicę, gdzie wałkujemy go na grubość 1 cm i wycinamy foremkami dowolne kształty.
5. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 15 minut.
6. Po wystudzeniu można je przyozdobić lukrem, kolorową posypką, orzechami i rodzynkami.
Najlepszy efekt uzyskamy, gdy pierniczki po upieczeniu przez kilka dni poleżą w szczelnie zamkniętym pojemniku. Aby przyspieszyć cały proces mięknięcia, można włożyć do nich 1/4 jabłka.
Ja na Boże Narodzenie polecam nie ciastka, a świąteczne mini strucle migdałowe. Przepis z zeszytu mojej babci z modyfikacjami. Potrzebujemy do nich:
- 1 duże jajko
- 1 szklanka (250 ml) letniego mleka
- 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki cukru
- 3 i pół szklanki mąki pszennej
- 225 g masła, w temperaturze pokojowej, więc wyjąć z lodówki około 30-40 minut wcześniej (30 g potrzebne będzie do ciasta i 195 g do przekładania)
- szczypta soli
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, potem dodajmy resztę składników i trzemy między palcami, pod koniec dodając 30 gramów roztopionego masła. Wyrobić ciasto do czasu poołączenia. Powinno się lepić. Uformować następnie prostokąt i owinąć szczelnie folią, schłodzić w lodówce 1 godzinę.
Przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30×15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Resztę masła (195 g) rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić pół cm marginesu wokół).
Złożyć 1/3 ciasta od góry ku środkowi, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła pierwszą. Dobrze skleić brzegi, odwrócić ciasto o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć ponownie na 3 części i schłodzić przez 45 minut w lodówce (ciasto owijamy folią spożywczą, by nie wyschło).
Proces wałkowania i składania powtórzyć 3 razy, schładzając ciasto między wałkowaniami przez przez pół godziny.
Na koniec ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 5 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na noc.
Przed przygotowaniem ciasto wyjąć z lodówki na 20 minut.
Ciasto podzielić na równe 4 części. Każdą z części rozwałkować na wymiary 20 x 35 cm. Na dwóch rozwałkowanych blatach ciasta wyłożyć nadzienie migdałowe i wyrównać. Przykryć je pozostałymi blatami. Powstaną 2 prostokąty. Każdy z prostokątów pociąć na 10 pasków, jak na zdjęciu. Następnie każdy z pasków zwijać wokół własnej osi i łączyć na końcu, formując wianuszek.
Co do nadzienia migdałowego, w internecie jest masa przepisów i różne sposoby, najlepiej już wygooglujcie.
Ja tam się za bardzo na święta nie wysilam i robię po prostu mufinki ze skórką pomarańczy i przyprawą korzenną. Smakują prawie jak pierniczki a już mam je dobrze dopracowane więc zawsze mi dobrze wychodzą. 😀
Ja robię ciasteczka maślane i ciasteczka owsiane, bo są łatwe w przygotowaniu i dość lekkie. Dodaje zawsze mniej cukru niż jest napisane w przepisach. A w internecie znajdziesz ich od groma z różnego rodzaju mąką i bez cukru i tak dalej.
Już od kilku lat na Boże Narodzenie przygotowuję kruche ciastka z marmoladą. Są one między innymi w kształcie gwiazdek. Przepyszne.
Pierwsze, co przychodzi na myśl to oczywiście pierniki. Można także trochę ułatwić sobie sprawę i zrobić jakieś ciastka z ciasta francuskiego. Zazwyczaj wystarczy dodać jakąś marmoladę albo smażone jabłka i ciastka są szybko gotowe.
Na Boże Narodzenie można upiec wiele różnych ciastek, ale oto kilka popularnych przepisów:
1. Pierniczki – tradycyjne, pięknie pachnące ciasteczka przyrządzane z miodu, mąki, cukru i przypraw korzennych.
2. Linzer cookies – kruche ciasteczka z dżemem w środku, ozdobione charakterystyczną kratownicą z wyciętym w środku kółkiem.
3. Cynamonowe ciastka – proste w przygotowaniu, ale pełne aromatu cynamonu i cukru pudru.
4. Makowe ciasteczka – delikatne i puszyste ciastka z dodatkiem maku i cukru pudru.
5. Kokosowe ciastka – łatwe do zrobienia, z pysznym smakiem kokosa i chrupiącą konsystencją.
Bardzo dziękuję skorzystam z przepisu,bardzo lubię pierniczki i moja rodzina też,na pewno muszą być pyszne,od jutra pieczemy pierniczki