Tanie ciasto z mlekiem w proszku
Znacie przepis na tanie ciasto z mlekiem w proszku? Zostało mi się sporo mleka w proszku i nie wiem, co z nim zrobić. Stwierdziłam, że może zrobię jakieś ciasto, jeśli znajdzie się jakiś w miarę niedrogi przepis.
2 Odpowiedzi

Może to niezupełnie ciasto, ale ja uwielbiam przekładane wafle. To szybka i tania przekąska, do której wykonania potrzebujemy następujących składników:
- pół szklanki wody,
- pół szklanki cukru pudru,
- kostka margaryny,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 1 opakowanie wafli tortowych.
Wodę trzeba wlać do garnka i podgrzewać, dodając stopniowo cukier i margarynę, aż do całkowitego rozpuszczenia się tych rzeczy. Kiedy cukier i margaryna już się rozpuszczą, należy odstawić garnek z ognia/płyty indukcyjnej, a następnie dodać kakao i mleko w proszku. Wafle przekładamy lekko ostudzoną masą.
To wszystko.
Oto prosty przepis na tanie ciasto z mlekiem w proszku. To ciasto nie wymaga wielu składników ani skomplikowanych technik.
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej (około 250 g)
– 1 szklanka mleka w proszku (około 100 g)
– 1 szklanka cukru (około 200 g)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3 jajka
– 1/2 szklanki oleju roślinnego (około 125 ml)
– 1 szklanka wody (około 250 ml)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Składniki suche powinny być dobrze wymieszane.
2. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
3. Dodaj olej i ekstrakt waniliowy do miski z jajkami i cukrem. Wymieszaj wszystko razem.
4. Dodawaj na przemian suche składniki i wodę do miski z jajkami, mieszając delikatnie po każdym dodaniu, aż wszystko się połączy.
5. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (o średnicy około 24 cm) lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka (wbij patyczek w ciasto – jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest upieczone).
7. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać ulubionym lukrem.