Czy można mrozić pieczarki smażone z cebulą?
Czy można mrozić pieczarki smażone z cebulą? Czy też nie nadaje się to już do mrożenia po obróbce cieplnej?
2 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/storage/avatars/64987/1679110834-bpthumb.jpg)
Pieczarki poddane obróbce cieplnej można przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie 1,5 miesiąca, a po wyjęciu z zamrażarki powinny być od razu zużyte. Nie można zamrażać ich ponownie.
Smażoną cebulę również można mrozić – najlepiej w woreczkach strunowych. Niestety, nie mam pojęcia, na jak długo, bo jakoś nigdy nie miałam takiej potrzeby.
Ale podejrzewam, że skoro można mrozić te rzeczy osobno, to razem również.
![](https://allans.pl/storage/avatars/85310/1689235906-bpthumb.jpg)
Tak, można mrozić smażone pieczarki z cebulą. Po ugotowaniu, pieczarki należy całkowicie ostudzić, a następnie przełożyć do pojemnika do mrożenia lub woreczka.
Warto jednak pamiętać, że smażone pieczarki po rozmrożeniu mogą stracić nieco na teksturze i smaku. Dlatego zaleca się spożycie ich w ciągu kilku miesięcy od zamrożenia.
Zawsze należy pamiętać, żeby przed mrożeniem produkty były dobrze schłodzone, aby zapobiec rozwojowi bakterii.