5

Co wiecie na temat żywności genetycznie modyfikowanej? Ale nie piszcie tutaj historii zasłyszanych od rodziców czy dziadków czy znajomych, tylko takie rzetelne rzeczy, jeśli coś czytaliście na ten temat, albo oglądaliście jakiś program na ten temat. W necie jest tyle bzdur na ten temat, że głowa boli, a ludzie takie bzdury też gadają, że głowa boli.

Ja znam takie przykłady żywności genetycznie modyfikowanej:

  • rzepak – ma zmniejszoną zawartość tłuszczów nienasyconych, które powodują w oryginalnej wersji, że oleje szybko jełczeją i mają krótką datę ważności.
  • winogrona – pozbawione pestek, co wzbogaca ich walory spożywcze oraz umożliwia podawanie ich małym dzieciom oraz wykorzystywanie w różnego rodzaju ciastach i wyrobach.
  • soja – wzbogacona o większą ilość białka.
  • ziemniaki – ze zwiększoną zawartością skrobi, która z tych ziemniaków pozyskiwana jest na cele produkcji przemysłowej.
  • pomidory – mają wydłużony czas przydatności do spożycia, z usuniętym czynnikiem powodującym ich dojrzewanie.
  • mąka pszenna – posiadająca zwiększoną zawartość glutenu, w celu zwiększenia jej lepkości podczas wytwarzania ciast i wypieków, głównie w cukiernictwie.

Ale podobno nie ma żadnych badań potwierdzających lub negujących, jaki wpływ taka żywność ma na ludzi. To jak to jest? Podobno jak robili testy na szczurach, to szczurom szkodziło.

Z drugiej strony dzięki powstaniu GMO w znacznym stopniu zlikwidowano głód na świecie.

Jaka jest wasza opinia na temat GMO, czyli żywności genetycznie modyfikowanej?

ori odpowiedział(a) na pytanie 25 marca 2023
Dodaj komentarz do tej odpowiedzi