Czy inka to kawa? Czy jest zdrowa? Czy pobudza?
Ostatnio moja ciocia częstowała mnie inką. Czy inka pobudza? Czy to jest kawa? Czy ona jest zdrowa? Warto pić to? Pamiętam, że w dzieciństwie raz czy dwa to piłam, ale średnio mi to smakowało.
4 Odpowiedzi
Inka to „kawa” ze zbóż. Nie sądzę by pobudzała, musiałaby zawierać kofeinę, a jej tam nie ma. Czy jest zdrowa to kwestia dyskusyjna, na pewno nie jest zdrowa dla osób, które muszą unikać glutenu.
Inka to kawa zbożowa, której smak może do złudzenia przypominać tradycyjną kawę, aczkolwiek, w przeciwieństwie do normalnej kawy, nie zawiera ona kofeiny, a więc – nie pobudza. Czy warto ją pić – to już kwestia subiektywnych opinii oraz gustów osoby spożywającej.
Nie ma tam kofeiny. Więc nie uzależnia, jak normalna kawa. I nie pobudza jak normalna kawa.
Inka to kawa zbożowa, która jest wytwarzana głównie z prażonych ziaren jęczmienia i żyta, choć w składzie można również znaleźć cykorię, buraki cukrowe, orkisz i inne zboża. Inka jest alternatywą dla tradycyjnej kawy i nie zawiera kofeiny, dlatego nie ma działania pobudzającego.
Inka jest uważana za zdrowszą opcję niż kawa, ponieważ nie zawiera kofeiny i nie powoduje negatywnych skutków związanych z jej spożyciem, takich jak bezsenność czy podwyższone ciśnienie krwi. Inne korzyści zdrowotne związane z inką obejmują wspomaganie układu nerwowego, łagodzenie podrażnień śluzówki układu pokarmowego oraz wspomaganie wydzielania żółci.