Czy mąka rozpuszcza się w wodzie?
Czy mąka rozpuszcza się w wodzie? Czy jest substancją rozpuszczalną w wodzie? Czy też nie rozpuszcza się w wodzie?
3 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/aebcc9a8184a1b359acdfaab86f74594?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Faebcc9a8184a1b359acdfaab86f74594.jpg&r=g)
Nie, mąka nie rozpuszcza się w wodzie. Po zmieszaniu tworzą mieszaninę niejednorodną. Poszczególne składniki widać gołym okiem.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/431/1653218236-bpthumb.jpg)
Mąka, w przeciwieństwie do cukru czy soli nie rozpuszcza się w wodzie.
Mąka jest robiona ze zbóż. Zboża nie rozpuścisz w wodzie. Tak samo nie rozpuścisz w wodzie ziemniaków czy bananów.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/23017/1680449724-bpthumb.jpg)
Mąka nie rozpuszcza się w wodzie, ale może się z nią mieszać, tworząc zawiesinę. Mąka jest produktem roślinnym, głównie składającym się ze skrobi, białek i innych substancji organicznych, które nie rozpuszczają się w wodzie w sposób, w jaki rozpuszczają się sole czy cukry.
Gdy mąkę dodasz do wody i zamieszasz, utworzy się gęsta mieszanina, której właściwości będą zależne od rodzaju mąki oraz proporcji mąki do wody.
W przypadku dalszego dodawania wody i mieszania, mąka może się rozproszyć, ale nie rozpuści się całkowicie.