Lodówka Amica – jak ustawić w skali 1-7? Jak ustawić temperaturę w Amica
Jestem w wynajmowanym apartamencie i lodówka ma pokrętło z ustawieniem od 0 do 7. I jest na 4 ustawione i w lodówce jest 10 stopni. Jak ustawić, żeby w lodówce było chłodniej? Mam ustawić np. na 1, czy lepiej na 7? 10 stopni w lodówce to za dużo, jedzenie się zepsuje.
7 Odpowiedzi
Ja miałem tak samo w poprzedniej lodówce i do dziś nie wiem, kiedy temperatura była wyższa, a kiedy niższa, miałem ustawione cały czas na 5.
Ja miałem lodówkę amica i udało mi się rozgryźć, jak regulować temperaturę i jak regulować ten wskaźnik od 1 do 7.
1 to najwyższa temperatura (wtedy w lodówce miałem około 14 stopni na górnej półce – absurd), 7 to najniższa temperatura. Wtedy na górnej półce około 4 stopnie celsjusza.
Zmierzyłem to tak, że wstawiłem do lodówki zegarek z termometrem.
Tak więc krótko mówiąc, jak nie chcecie mieć regularnych zatruć pokarmowych, musicie mieć ustawioną lodówkę na 6 lub 7. Inaczej większość potraw będzie wam się psuć przed czasem.
Im wyżej ustawisz w regulacji, tym chłodniej będzie w lodówce. Czyli jak ustawisz 7, to będzie najchłodniej. Najlepiej chyba będzie ustawić 5 lub 6. A jeszcze lepiej kupić nową lodówkę, ponieważ te stare lodówki więcej prądu biorą. I najlepiej no frost.
Dokładnie. 1 to ciepło, a 7 to zimno. Im wyższa liczba tym zimniej w lodówce. Stare lodówki takie ustawianie temperatury mają. Z nowymi jest już łatwiej.
U mnie lodówka ustawiona jest na poziomie 4 i jest optymalnie. Jedzenie nie jest bardzo lodowate, ale też nie jest ciepłe i długo utrzymuje świeżość.
Dzięki za porady, ostatnio czytałem o tych temperaturach w lodówce i nie ma z tym żartów. Jak jest za ciepło, niektóre produkty szybko się psują. Ale też nie może być za zimno.
7 to będzie około 2 stopnie, a 1 to będzie około 12 stopni.
Miałem kiedyś taką lodówkę i wkładałem do niej termometr, aby sprawdzić, ale już dokładnie nie pamiętam wartości.
W lodówce powinno być około 4-5 stopni – tak jest najzdrowiej.