Czy wieprzowina może być krwista?
Czy wieprzowina może być krwista? Czy można jeść polędwicę wieprzową na surowo? Czym grozi zjedzenie surowej wieprzowiny? Czy można robić tatara z wieprzowiny?
3 Odpowiedzi
Wieprzowiny nie powinno się jeść na surowo, więc zrobienie z niej tatara również jest niewskazane, a to dlatego że stwarza to duże ryzyko zarażenia włośniem lub tasiemcem uzbrojonym.
Nie. Wieprzowina musi być dobrze cieplnie przetworzona, nie można jeść niedosmażonej.
Tak, wieprzowina może być krwista, ale to, co widzimy nie jest właściwie krwią. Czerwony płyn, który widzimy, to mioglobina – białko, które nadaje mięsu czerwony kolor. Ten płyn zmienia kolor na brązowy, gdy mięso jest gotowane lub opakowane przez dłuższy czas. Dlatego wieprzowina, choć jest klasyfikowana jako czerwone mięso, może wyglądać na białe mięso po ugotowaniu.