Czy można mrozić pieczarki smażone z cebulą?
Czy można mrozić pieczarki smażone z cebulą? Czy też nie nadaje się to już do mrożenia po obróbce cieplnej?
2 Odpowiedzi
Pieczarki poddane obróbce cieplnej można przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie 1,5 miesiąca, a po wyjęciu z zamrażarki powinny być od razu zużyte. Nie można zamrażać ich ponownie.
Smażoną cebulę również można mrozić – najlepiej w woreczkach strunowych. Niestety, nie mam pojęcia, na jak długo, bo jakoś nigdy nie miałam takiej potrzeby.
Ale podejrzewam, że skoro można mrozić te rzeczy osobno, to razem również.
Tak, można mrozić smażone pieczarki z cebulą. Po ugotowaniu, pieczarki należy całkowicie ostudzić, a następnie przełożyć do pojemnika do mrożenia lub woreczka.
Warto jednak pamiętać, że smażone pieczarki po rozmrożeniu mogą stracić nieco na teksturze i smaku. Dlatego zaleca się spożycie ich w ciągu kilku miesięcy od zamrożenia.
Zawsze należy pamiętać, żeby przed mrożeniem produkty były dobrze schłodzone, aby zapobiec rozwojowi bakterii.