Jakie warzywa użyć do rosołu?
Jakie warzywa dodać do rosołu? Z jakimi warzywami gotuje się rosół? Jakie warzywa nadadzą rosołowi najlepszy smak? Jakie warzywa daje się do rosołu?
4 Odpowiedzi
Do rosołu potrzebujemy włoszczyzny, czyli marchewek, pietruszki, natki pietruszki, selera bulwa i liście i pora. Dodatkowo cebula, najlepiej podpieczona, wtedy otrzymamy najlepszy aromat. Niektórzy decydują się na dodanie liścia kapusty lub ząbka czosnku, ale można to pominąć. Najważniejsza jest ta baza czyli tradycyjna włoszczyzna.
Podobnie jak w przypadku mięsa, ogromną rolę będzie tutaj grała jakość naszych warzyw, czym będzie ona wyższa tym lepszy rosół. Warzywa powinny rosnąć w naturalnych warunkach bez sztucznych nawozów. Najlepiej kupić je od rolnika, lub z lokalnego warzywniaka.
Ja robię rosół z warzyw takich jak: marchew (x5), seler (niewielki kawałek), por, pietruszka (x4) (korzeń, nie dodaję naci, bo nie znoszę smaku zielonej pietruszki), dodaję za to 1 całą cebulę, 1 ząbek czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 6 liści laurowych, czasem dosypuję bazylii. Do tego biorę skrzydełka z kurczaka i np. wołowinę. Sól sypię na koniec w odpowiedniej dla mnie ilości.
Nie dodają maggi, nie dodaję vegety, ani kostek rosołowych.
Pietruszka, seler i marchewka to standard.
Do tradycyjnego rosołu często używa się następujących warzyw:
1. Marchew: dodaje słodyczy i koloru.
2. Pietruszka: używana do dodania głębi smaku.
3. Seler: dodaje bogatej, ziarnistej tekstury.
4. Por: dodaje delikatnej cebulowej nuty.
5. Cebula: dla intensywnego smaku.
Pamiętaj, że możesz dostosować warzywa do własnych preferencji smakowych.