Czy miękka cukinia jest zepsuta?
Czy miękka cukinia jest zepsuta? Po czym poznać, że cukinia jest zepsuta? Kiedy cukinia jest trująca? Jak długo można trzymać cukinię?
2 Odpowiedzi
Tak, miękka cukinia jest zepsuta; taka do niczego już się nie nadaje.
Warzywo to najprawdopodobniej zawiera toksyny i jest trujące, gdy ma gorzki zapach i smak. Lepiej zapamiętać, że toksyn nie usunie wówczas nawet gotowanie.
Ponoć cukinię można przechowywać aż miesiąc, o ile będzie ona przechowywana w odpowiedniej temperaturze (czyli około 10°C).
Miękka cukinia może być oznaką zepsucia. Świeża cukinia powinna mieć twardą skórkę, być ciężka jak na swój rozmiar i mieć jasnozielony kolor.
Jeśli cukinia jest miękka, ma dziury, plamki czy ciemne obszary, prawdopodobnie jest zepsuta i nie powinna być spożywana.
Pamiętaj jednak, że niektóre miękkie cukinie mogą po prostu być dojrzałe, a nie zepsute. Sprawdź więc dokładnie, zanim zdecydujesz się je wyrzucić.