W czym jest żelazo i potas?
W jakich pokarmach jest żelazo i potas? W czym znajdę żelazo i potas? Jakie owoce, warzywa, mięsa czy inne pokarmy / potrawy / dania / soki mają dużo żelaza i potasu? Muszę uzupełnić niedobory żelaza i potasu.
8 Odpowiedzi
Bogate w żelazo jest mięso, głównie wątroba (drobiowa, wołowa i wieprzowa), ale też chude mięso wołowe i wieprzowe, kakao, żółtka jaj, orzechy, soja, otręby.
Z kolei potas znajdziemy w rybach (np. soli białej), sporo go mają w sobie warzywa takie jak ziemniaki, groszek czy pomidor. Owoce zawierające potas to pomarańcze, banany i jabłka. Z mięs dużo potasu zawiera cielęcina. Dobrym źródłem potasu są także jajka.
Potas znajdziemy np. w pomidorach, arbuzach, burakach, fasoli czy łososiu.
Żelazo natomiast znajduje się w mięsie m.in.wołowym i wieprzowym.
Dokładnie, jeśli brakuje żelaza to trzeba jeść więcej mięsa czerwonego, czyli wołowiny i wieprzowiny. Najwięcej żelaza jest w wątrobie – wieprzowej, wołowej i drobiowej. Żółtko jajek też ma dużo żelaza. Kakao, masło sezamowe oraz pistacje też zawierają sporą dawkę żelaza.
Jeśli chodzi o potas to warto sięgnąć głównie po warzywa oraz owoce: ziemniaki, dynia, pomidory, brokuły, groch, fasola, kiwi, banany, śliwki, morele (głównie suszone) oraz wszelkie cytrusy.
Ja zawsze jak mam ochotę na wątróbkę, to wiem, że mam niedobór żelaza. Ale słyszałam też, ze jest dużo produktów roślinnych, które mają go sporo. Na przykład kiwi albo pietruszka.
Pamiętajcie jednak, że oprócz niedoboru żelaza może być też nadmiar. Szczególnie, jeśli byście suplementowali. Lepiej dostarczać żelazo do organizmu naturalnymi sposobami.
Sok pomidorowy ma dużo potasu (i pomidory oczywiście). Banany także mają potas. Bogaty w potas jest też dorsz, łosoś, flądra, sardynki, ziemniaki. W ziemniakach szczególnie dużo potasu ma skórka, więc trzeba zjeść w mundurkach.
Bataty czy dynia też mają potas. Z warzyw jeszcze z tego co wiem to groch i fasola.
Żelazo –
- wołowina
- jagnięcina
- jajka
- ryby
- kasza jaglana
- kasza gryczana
- chleb żytni razowy
- rośliny strączkowe
- suszone owoce
- burak
- zielony groszek
- szpinak
- jarmuż
- kiełki
- orzechy
Banany, pomidory, buraki, ryby, jajka. Można jeść, można pić soki.
Potas jest obecny w wielu różnych produktach spożywczych. Najwięcej potasu zawierają banany, pomarańcze, melony, ziemniaki, pomidory, szpinak, fasola, orzechy i produkty pełnoziarniste.
Żelazo natomiast jest głównie obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak mięso czerwone, wątroba, ryby i owoce morza.
Można go również znaleźć w produktach roślinnych jak soczewica, fasola, szpinak, orzechy, nasiona, quinoa i produkty pełnoziarniste.
Pamiętaj, że żelazo pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajalne przez organizm, dlatego warto wspomagać jego absorpcję przez jedzenie produktów bogatych w witaminę C.