Jak zrobić nalewkę z aronii?
Jak zrobić nalewkę z aronii? Czy robiliście kiedyś nalewkę z aronii? Jak się robi taką nalewkę? Znacie dobry przepis?
4 Odpowiedzi
Nalewka z aronii to świetny sposób na skorzystanie z dobrodziejstw tej potężnej jagody. Oto przepis na zrobienie własnej nalewki z aronii:
Składniki:
– 1 filiżanka suszonych jagód aronii.
– 1 filiżanka wódki
– 1 słoik typu Mason
Instrukcje:
1. Dodaj suszone jagody aronii do słoika Mason.
2. Zalej jagody wódką, upewniając się, że są całkowicie przykryte.
3. Szczelnie zamknij słoik i przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie.
4. Po dwóch tygodniach przecedzić nalewkę za pomocą szachownicy lub filtra do kawy.
5. Przechowywać nalewkę w butelce z ciemnego szkła i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Zażywać 1-2 łyżeczki nalewki dziennie, lub w zależności od potrzeb.
Nalewka z Aronii to świetny sposób na zachowanie właściwości leczniczych owoców. Nalewka może być stosowana miejscowo lub przyjmowana wewnętrznie. Do wykonania nalewki potrzebne będą:
– 1 szklanka świeżych lub suszonych owoców aronii
– 1 szklanka wódki lub innego wysokoprocentowego alkoholu, np. spirytus nalewkowy
– Szklany słoik z szczelnie dopasowaną pokrywką
Instrukcje:
1. Umieść owoce aronii w szklanym słoiku.
2. Zalej owoce wódką, upewniając się, że są całkowicie przykryte.
3. Szczelnie zamknij słoik i przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu przez 2-4 tygodnie.
4. Potrząsaj słojem co kilka dni, aby pomóc wydobyć właściwości lecznicze z owoców.
5. Po 2-4 tygodniach przecedzić płyn do czystej szklanej butelki i wyrzucić owoce.
6. Nalewka może być przyjmowana wewnętrznie w postaci kropli lub stosowana miejscowo.
Istnieje kilka różnych sposobów na zrobienie nalewki z aronii, ale podstawowy proces jest stosunkowo prosty. Najpierw zbierz swoje jagody aronii i dokładnie je oczyść. Następnie posiekaj je na małe kawałki i umieść w czystym szklanym słoju.
Następnie dodaj wódkę (lub inny rodzaj alkoholu) do słoja, aż jagody będą całkowicie pokryte. Szczelnie zamknij słoik i przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie, potrząsając nim od czasu do czasu. Po dwóch tygodniach przecedzić nalewkę przez szewc lub filtr do kawy i przelać do butelek.
Oto podstawowy przepis na nalewkę z aronii:
Składniki do nalewki z aronii:
– 1 kg aronii
– 0,5 kg cukru
– 1 l spirytusu (można użyć wódki)
– 1 l wody
A tak oto robimy nalewkę z aronii:
1. Aronie należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Po osuszeniu powinny zostać umieszczone w dużym słoju.
2. Następnie dodajemy cukier do aronii w słoju.
3. W osobnym naczyniu mieszamy spirytus z wodą, a następnie dodajemy do słoja z aronią i cukrem.
4. Słoik zamykamy i wstrząsamy, aby cukier się rozpuścił. Następnie odstawiamy w ciemne miejsce na około 6-8 tygodni. Co kilka dni warto potrząsnąć słoikiem, aby składniki się lepiej wymieszały.
5. Po tym czasie nalewkę zlewamy przez sitko lub gęstą gazę, w ten sposób nalewkę filtrujemy.
6. Gotową nalewkę przelewamy do butelek i zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Pamiętaj, że nalewka z aronii powinna dojrzewać przynajmniej przez kilka miesięcy, aby osiągnąć optymalny smak.