Czy rękaw do pieczenia jest szkodliwy? Czy jest zdrowy?
Czy używacie czasem rękawa do pieczenia? Ja czasami piekę mięso w rękawie. Ostatnio piekłam skrzydełka i udka z kurczaka. Tak się zastanawiam, czy rękaw do pieczenia jest zdrowy (tzn. dobry dla zdrowia, nie ma żadnych szkodliwych substancji)? Czy jest szkodliwy dla zdrowia? Podejrzewam, że jest zdrowy i nie szkodzi zdrowiu, ale wolę dopytać co wiecie i sądzicie na ten temat.
5 Odpowiedzi
Jakby był szkodliwy to by się dopuścili tego do użytku. Poza tym nie piecze się w nim czegoś codziennie. Ja raz na jakiś czas przygotowuję potrawy w takim rękawie i chwalę go sobie.
Dużo rzeczy szkodliwych jest dopuszczonych do użytku, coca cola, papierosy. Więc to raczej nie argument. Ja bym powiedział, że pieczenie plastiku to nie jest najlepszy pomysł, więc najlepiej używać papieru do pieczenia.
Wiele jest rzeczy, które szkodzą zdrowiu i są dopuszczone do użytku. Weźmy pod uwagę chociaż konserwanty i niektóre barwniki. To nie jest tak, że jakiś producent dba o twoje zdrowie i z myślą o tym stara się, by żył sobie zdrowo. Chodzi o to by produkcja szła tanim kosztem, a żeby jak najwięcej zarobić.
Rękaw jest plastikowy, podgrzany plastik uwalnia różne związki. Tak samo niezdrowy jest ryż gotowany w torebkach foliowych. A jednak ludzie kupują.
Niezdrowe produkty to nie tylko Coca Cola, ale również olej palmowy, guma guar, benzoesany (dostępne mineralnych wodach smakowych i innych napojach), glutaminiany dostępne w żywności, margaryny różnego rodzaju, frytura, alkohol (czekam aż kiedyś w końcu ktoś to jasno i dobitnie powie) oraz wiele innych, musiałbym naprawdę wiele wymienić. Sama przetworzona żywność to jest najgorsze rakotwórcze gówno.
Gotowanie i pieczenie plastiku nie należy do najzdrowszych. Tak samo jak i jego spalanie. W uproszczeniu powiem, że możesz sobie tak wypuścić fenol i inne szkodliwe, organiczne substancje. Czym jest fenol, to chyba nie muszę tłumaczyć. Ma wiele zastosowań i miał wiele również w przeszłości i również w obozach koncentracyjnych.
Rękaw do pieczenia, znany również jako rękaw foliowy lub torebka do pieczenia, jest wykonany z odpornego na wysoką temperaturę tworzywa sztucznego i służy do pieczenia mięs, warzyw lub innych potraw w piekarniku.
Używa się go, aby jedzenie było soczyste i zachowało aromaty, a także aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zapachów oraz ułatwić sprzątanie piekarnika.
Z punktu widzenia zdrowotnego, rękawy do pieczenia są powszechnie uważane za bezpieczne, o ile są stosowane zgodnie z instrukcjami producenta.
Wysokiej jakości rękawy do pieczenia są zazwyczaj wolne od BPA i innych szkodliwych substancji, które mogłyby przenikać do żywności podczas procesu gotowania.
Jednakże, jak w przypadku wszystkich materiałów plastikowych, ważne jest, aby nie przekraczać zalecanych temperatur pieczenia. Przekroczenie tych temperatur może spowodować stopienie tworzywa i uwolnienie niebezpiecznych chemikaliów.
Zawsze należy stosować rękawy do pieczenia zgodnie z wytycznymi producenta i nie używać ich w wyższych temperaturach niż zalecane.
Podsumowując, rękawy do pieczenia mogą być bezpiecznym komponentem kuchennym, jeśli są używane prawidłowo, ale ważne jest, aby wybierać produkty wysokiej jakości i przestrzegać zaleceń dotyczących ich użytkowania.