Jakie warzywa można jeść przy cukrzycy?
Jakie warzywa można jeść przy cukrzycy? Jakich warzyw nie powinien jeść cukrzyk?
3 Odpowiedzi
Osoby z cukrzycą mogą jeść wiele różnych warzyw, ale najlepszym wyborem są te niskie w indeksie glikemicznym (IG), które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.
Zaliczają się do nich: brokuły, szpinak, papryka, cukinia, sałata, pomidory, ogórki, kalafior, cebula i bakłażan.
Dodatkowo, warzywa strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica i groszek są dobre dla diabetyków, ponieważ zawierają dużo błonnika, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Pamiętaj jednak, że każdy organizm jest inny, dlatego zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Cukinię na pewno można jeść. Teraz jest sezon i dużo robiłam z niej placków i mąż pytał lekarza, czy może jeść – może jak najbardziej.
Ponadto teraz są takie tabletki, że można jeść niemal cokolwiek, a tabletkę bierze się rano i wieczorem.
Przy cukrzycy ważne jest wybieranie warzyw, które mają niski indeks glikemiczny (IG) i są bogate w błonnik, ponieważ te właściwości pomagają regulować poziom cukru we krwi. Oto lista warzyw polecanych dla diabetyków:
-
Liściaste warzywa zielone:
- Szpinak
- Jarmuż (kale)
- Sałata rzymska
- Botwina
-
Krzyżowe warzywa:
- Brokuły
- Brukselka
- Kalafior
- Kapusta
-
Warzywa strączkowe (w umiarkowanych ilościach):
- Fasola
- Ciecierzyca
- Groszek
- Soczewica
-
Warzywa o niskim IG:
- Ogórki
- Pomidory
- Papryka
- Bakłażan
-
Warzywa korzeniowe (z umiarem):
- Marchew
- Buraki (jedz ostrożnie, ponieważ mają wyższy IG)
-
Warzywa o dużej zawartości błonnika:
- Cukinia
- Seler
- Szparagi
-
Cebulowe:
- Cebula
- Por
- Czosnek
Pamiętaj, że warzywa strączkowe zawierają więcej węglowodanów niż inne warzywa, więc ich porcje powinny być kontrolowane. Zawsze ważne jest również monitorowanie reakcji własnego organizmu na różne pokarmy i dostosowanie diety do potrzeb indywidualnych.
Warzywa te najlepiej spożywać w stanie surowym, gotowanym, na parze lub pieczonym, unikając smażenia. Dodatkowo, należy unikać warzyw w zalewach, konserwach z dużą ilością dodanego cukru lub tych przyrządzanych z dużej ilości tłuszczu.