Czy oliwa z oliwek obniża cukier?
Czy oliwa z oliwek obniża cukier? Czy cukrzyk może pić oliwę z oliwek? Czy oliwa z oliwek obniża poziom cukru we krwi?
2 Odpowiedzi
Tak, jodnonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek wpływają na obniżanie poziomu cukru we krwi. Osobom z cukrzycą również zaleca się regularne spożywanie oliwy z oliwek.
Tak, oliwa z oliwek może przyczyniać się do obniżenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Hiszpańscy naukowcy udowodnili, że dieta śródziemnomorska, oparta na oliwie z oliwek, może zmniejszyć ryzyko cukrzycy nawet o 50% w porównaniu z dietą niskotłuszczową.
Zawarte w takiej oliwie jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą obniżać poziom cukru we krwi oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, które są często związane z cukrzycą.
Regularne spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ma również pozytywny wpływ na trzustkę, która reguluje stężenie cukru we krwi, a także obniża poziom cholesterolu, co dodatkowo zapobiega miażdżycy i innym chorobom układu krążenia.