Czym przyprawić łososia do pieczenia?
Jak przyprawić łososia do pieczenia? Jakie przyprawy i zioła zastosować? Jak upiec łososia? Co zrobić, aby łosoś zachował swoją soczystość i nie był suchy? Jak zamarynować łososia przed pieczeniem? Jakie zioła pasują do łososia? Jaka marynata jest najlepsza?
1 Odpowiedź
Łososia do pieczenia najlepiej przyprawić solą, pieprzem (w szczególności poleca się świeżo zmielony), czosnkiem oraz sokiem z cytryny (choć niektórzy używają skórki). Jeśli ktoś lubi, można dodać jeszcze koperek; osobiście za tym nie przepadam. Ewentualnie może być też natka pietruszki, estragon albo rozmaryn.
W skład marynaty powinna wchodzić również oliwa.
Marynowanie łososia powinno trwać mniej więcej dwie godziny, ale myślę, że nie zaszkodzi, jeśli czasami potrwa to troszkę dłużej.