Czym przyprawić łososia do smażenia?
Czym przyprawić łososia do smażenia? Jakie przyprawy i zioła zastosować? Jak usmażyć łososia? Co zrobić, aby łosoś zachował swoją soczystość i nie był suchy?
3 Odpowiedzi
Łososia do smażenia polecam przyprawić jedynie solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Ewentualnie można dodać jeszcze czosnek.
Aby smażony łosoś nie był suchy, przez ¾ czasu należy go smażyć od strony skóry i to aż do momentu, w którym zetnie się białko. Jak już białko się zetnie przewracamy filet na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Sól i pieprz to podstawa. Możesz spróbować koperek lub rozmaryn. Ale koperek to pod koniec, albo po usmażeniu.
Oto kilka propozycji przypraw do smażonego łososia:
-
Klasyczne połączenie:
- Sól morska
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Sok z cytryny
- Koperek
-
Ziołowe akcenty:
- Tymianek
- Rozmaryn
- Bazylia
- Czosnek
-
Orientalne nuty:
- Sos sojowy
- Imbir
- Czosnek
- Miód (do glazury)
-
Pikantna wersja:
- Papryka wędzona
- Chili w płatkach
- Czosnek granulowany
- Cebula w proszku
-
Śródziemnomorskie inspiracje:
- Oregano
- Suszone pomidory
- Czosnek
- Oliwa z oliwek
Przed smażeniem warto natrzeć łososia oliwą z oliwek i wybranymi przyprawami. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością – łosoś ma delikatny smak, który łatwo zagłuszyć. Możesz też skropić rybę sokiem z cytryny tuż przed podaniem, co doda świeżości i podkreśli smak.