Czy można zamrozić pieczarki?
Czy można zamrozić pieczarki? Jeśli tak, to jak je mrozić? Czy lepiej mrozić je surowe, czy smażone? I jak się potem je rozmraża? Czy rozmrozić w lodówce, czy poza lodówką? W czym je mrozić?
4 Odpowiedzi
Można je zamrozić, ale nie wiem jak się rozmrożą i czy będą dobre.
Tak, pieczarki można mrozić; nadają się do tego bardzo dobrze.
Należy pamiętać, aby pieczarki najpierw poddać blanszowaniu, bo surowe po rozmrożeniu straciłyby swoje walory smakowe. Tak przygotowane należy najpierw wyłożyć na tackę na płasko i włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a po tych kilku godzinach można przełożyć je do pudełek na żywność lub woreczków przeznaczonych do mrożenia żywności.
Pieczarki można przechowywać w zamrażarce maksymalnie 6 miesięcy.
Zamrożonych pieczarek nie rozmrażamy; należy wrzucić je bezpośrednio do wrzącej wody lub poddać duszeniu.
Tak, można zamrozić pieczarki. Przed zamrożeniem należy je jednak odpowiednio przygotować. Najpierw pieczarki należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie, można je pokroić na plasterki lub zostawić w całości.
Pieczarki można też najpierw podsmażyć na patelni, a potem ostudzić, a po ostygnięciu można je przenieść do pojemnika lub torebki do zamrażania. Zamrożone pieczarki zachowują swoje walory smakowe i można je przechowywać w zamrażarce do kilku miesięcy.
Moja mama mrozi zawsze podsmażone pieczarki.
Czy można mrozić surowe pieczarki?
Trzeba je najpierw zblanszować. Poniżej szczegóły.
-
Przygotowanie:
- Dokładnie oczyść pieczarki z ziemi i zanieczyszczeń.
- Nie myj ich wodą, ponieważ mogą wchłonąć wilgoć.
- Usuń uszkodzone części.
-
Blanszowanie (opcjonalne, ale zalecane):
- Blanszuj pieczarki przez 1-2 minuty w gorącej wodzie.
- Natychmiast schłódź je w lodowatej wodzie.
- Osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
-
Mrożenie:
- Możesz zamrozić pieczarki w całości lub pokrojone na plasterki.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały.
- Włóż blachę do zamrażarki na około 2 godziny.
-
Przechowywanie:
- Po wstępnym zamrożeniu, przełóż pieczarki do woreczków próżniowych lub pojemników do mrożenia.
- Usuń jak najwięcej powietrza z woreczków.
- Oznacz datą i opisem.
-
Czas przechowywania:
- Mrożone pieczarki można przechowywać do 6-8 miesięcy.
Pamiętaj, że po rozmrożeniu pieczarki mogą mieć nieco inną teksturę niż świeże, ale nadal będą dobre do gotowania, smażenia czy dodawania do sosów.