Czy kuchnia turecka jest zdrowa?
Czy kuchnia turecka jest zdrowa? Czy w Turcji jest dobre jedzenie? Co Turcy jedzą na obiad? Jakie mięso tam się jada? Z czego słynie tureckie jedzenie?
2 Odpowiedzi
W Turcji nie je się zdrowo. Nawet, jeśli posiłek stanowi akurat jakieś zdrowe danie, to co z tego, jeśli podaje się do niego biały chleb oraz słodzone napoje (np. colę)?
Niestety częstą praktyką jest w Turcji również smażenie na oleju słonecznikowym oraz dodawanie pasty salça do każdej kaszy czy pilawy. Ogólnie sporo tureckim gospodyń ma w zwyczaju gotowanie dań składających się głównie z węglowodanów.
Słyszałam również, że nie jest tam niczym dziwnym ciągłe jedzenie frytek na śniadanie.
Ale, że tak powiem, niestety 😛 tureckie jedzenie jest ponoć naprawdę bardzo smaczne.
Jednymi z najpopularniejszych tureckich dań obiadowych są domatesli pilav (ryż z pomidorami) oraz acem pilavı (ryż z mięsem jagnięcym duszony w rosole z dodatkiem cynamonu i pistacji).
Mięsami najczęściej jadanymi w Turcji są baranina i jagnięcina.
Tureckie jedzenie z całą pewnością słynie z intensywnych smaków i zapachów, które zawdzięcza m.in. chili, mięcie, kolendrze, kminowi rzymskiemu, pietruszce, cynamonowi i czarnuszce.
Kuchnia turecka super! Dużo warzyw, oliwy z oliwek, jarzyn, ryb – generalnie zdrowo. Ale sporo też tłustych dań jak kebab czy börek.
Turcy jedzą głównie jagnięcinę, kurczaka, wołowinę. Popularne dania to döner kebab, köfte (klopsiki), pide (coś jak pizza), lahmacun, dolma (gołąbki). Słodycze baklava, lukum – ale obżarstwo cukrowe 😀
Śniadania obfite – oliwki, ser, pomidory, jajka, chleb. Dużo mezze czyli przystawek. Jogurty typu ayran często piją.
Byłem w Turcji i jadło mi się świetnie, wszystko świeże!