Jak gotować kukurydzę? Gotowanie kukurydzy
Jak powinno się gotować kukurydzę? Jak gotujecie kukurydzę? Na dużym ogniu, czy na mniejszym? Wrzucacie do zimnej, czy do ciepłej wody? W jaki sposób gotować kukurydzę? Jak najlepiej ugotować kukurydzę?
9 Odpowiedzi
Gotowanie kukurydzy jest bardzo proste. Wrzuć do gotującej wody i jak ponownie zacznie się gotować, to około 12 minut 3 kukurydze ja gotuję. Czasem 13 minut.
Trzeba osłodzić wodę, ja słodzę jedną łyżkę.
Kukurydzę gotujesz w osłodzonej wodzie najlepiej. 1 łyżka na 2 kukurydze. Gotować należy między 10 a 15 minut.
Nie wolno dodawać soli do wody. Jak osolicie wodę, w której gotuje się kukurydzę, kukurydza zrobi się twarda.
Jeśli ugotujesz kukurydzę w wodzie z dodatkiem mleka, to smak będzie delikatniejszy. Cukier można dodać, ale nie jest to obowiązkowe. Trochę cukru podkreśli smak kukurydzy.
Zacznijmy od podstaw.
Najpierw kukurydzę musisz oczyścić z włosków i uciąć trzon kukurydzy. Jeśli bardzo wystaje. Woda w garnku musi przykryć kukurydzę, nie może kukurydza wystawać. Najlepiej jest dobrać szeroki garnek, aby kukurydza mogła swobodnie się przemieszczać w trakcie gotowania. Jeśli jest ciasno, przemieszajcie ręcznie od czasu do czasu.
Ja zawsze wrzucam kukurydzę do gotującej się wody, do której wcześniej dodałam trochę cukru. Ponownie doprowadzam do wrzenia, lekko zmniejszam moc grzania i gotuję około 12 minut.
Aby ugotować kukurydzę, trzeba będzie wypełnić garnek z wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie, trzeba będzie dodać kukurydzę do garnka i gotować przez około 10-15 minut. Kiedy kukurydza jest już ugotowana, można ją wyjąć z garnka i podawać z masłem i solą.
Można gotować, ale można też upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Gotuje się około 12 minut w moim przypadku.
Podobno już po 5 minutach się nadaje, ale nigdy nie gotowałam przez 5 minut.
Wrzucam do gotującej się wody i gotuję około 12 minut. Można posolić kukurydzę i dodać masła, ale wody nie powinno się solić.
Ja gotuję kukurydzę tak:
Wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję na średnim ogniu około 15-20 minut (zależy od wielkości kolby). Jak młoda kukurydza to może nawet 10 minut wystarczy.
Niektórzy wrzucają do zimnej wody i gotują od początku, ale ja wolę do wrzącej – wychodzi bardziej chrupiąca i słodka. Tylko nie przegotuj, bo zrobi się twarda jak guma!
Mój patent: przed gotowaniem zrywam te „włosy” ale zostawiam jedną warstwę liści – wtedy kukurydza lepiej zachowuje smak i wilgoć. Dopiero jak ugotuję to całkiem obbieram.
Po ugotowaniu smaruję masłem i posypuję solą – pycha!
Kolega mi kiedyś powiedział żeby wrzucić do wody odrobinę cukru i mleka – podobno kukurydza wychodzi słodsza, ale ja nie próbowałem jeszcze.
Aha, i nie gotuj za długo! Jak mówiłem, lepiej niedogotować niż przegotować. Możesz po 10 minutach nakłuć nożem – jak miękka to gotowa.