Z czym można pomylić koźlarza? (kozak, koźlak)
Są grzyby, które się nazywają Koźlarz babka (Leccinum scabrum), wyglądają tak:
Z czym można je pomylić? Jakie trujące grzyby są podobne do koźlaków? Czy kozaka można pomylić z jakimiś niebezpiecznymi grzybmia?
3 Odpowiedzi
Koźlarza można pomylić z goryczakiem żółciowym, który jest niejadalny. Grzyby te różnią się kolorem rurek pod kapeluszem oraz smakiem (goryczak jest, jak sama nazwa wskazuje, bardzo gorzki).
Jeśli chodzi o kozaka czerwonego, to jest on na tyle charakterystyczny, że ciężko byłoby go pomylić z czymś innym.
Koźlak jest dość bezpieczny, bo nie ma bardzo trujących grzybów które wyglądają identycznie! To duży plus dla początkujących grzybiarzy.
Jedyne co można pomylić to:
- Goryczak żółciowy – ale to NIE jest trujący, tylko potwornie gorzki. Jak spróbujesz kawałek językiem to od razu poznasz. Ma różowawe rurki (u koźlaka żółte) i ciemnieje na przełamaniu. Wypluj i koniec tematu, nic Ci nie będzie.
Koźlak ma charakterystyczne cechy:
- Rurki pod kapeluszem (nie blaszki!)
- Śluzowaty kapelusz (zwłaszcza po deszczu)
- Rośnie pod sosnami/świerkami
- Pierścień na nodze (czasem)
Ogólnie grzyby rurkowe (borowiki, podgrzybki, koźlaki) są bezpieczniejsze niż blaszkowe, bo mniej jest trujących odmian. Ale zawsze sprawdzaj w atlasie przed jedzeniem!
Ja zbieram koźlaki od lat i nigdy nie miałem problemu z pomyleniem. Jak masz wątpliwości – nie bierz. Lepiej dmuchać na zimne.