Wilgotne ciasto bananowe – przepisy
Macie przepisy na wilgotne ciasto bananowe? Im prostsze przepisy, tym lepiej. Ale też ważne, aby ciasto było smaczne.
2 Odpowiedzi
Mam fajny przepis na ciasto bananowe:)
Składniki suche:
1,5 kubka mąki
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
Składniki mokre:
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka albo soku pomarańczowego
1 jajko
2 banany
Składniki mokre mieszasz z mokrymi, suche z suchymi. Do takiej masy możesz jeszcze dodać szczyptę cynamonu i łyżkę kakao. Przekładasz do foremki i pieczesz ok 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 🙂
Mam super prosty przepis na wilgotne ciasto bananowe, który zawsze wychodzi:
Składniki:
- 3 dojrzałe banany (im ciemniejsze, tym lepsze!)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru (można mniej jeśli banany są słodkie)
- 1/3 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: czekolada, orzechy, cynamon
Sposób przygotowania: Rozgnieć banany widelcem na papkę. Dodaj jajka, cukier i olej – wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem i solą, delikatnie wymieszaj (nie za długo!). Wlej do formy. Piecz 50-60 min w 180°C.
Sekret wilgotności to dojrzałe banany (prawie czarne!) i nie mieszać ciasta za długo. Ja czasem dodaję czekoladę pokrojoną na kawałki – pycha!
Wychodzi mega wilgotne, trzyma się kilka dni (jeśli starczy haha). Próbowałem skomplikowanych przepisów, ale ten najprostszy jest najlepszy!