Czy karkówka z grilla jest zdrowa?
Czy karkówka z grilla jest zdrowa? Czy karkówka z grilla szkodzi? Czy warto jeść karkówkę z grilla? Czy robicie sobie czasem karczek na grillu?
3 Odpowiedzi
Ja bardzo lubię karkówkę z grilla, jeśli nie jest jakoś mocno poprzypalana, to jest jak najbardziej zdrowa bo wytapia się tam tłuszcz 🙂 Dużo zależy też od sposobu przyrządzenia, to w jakiej marynacie jest itd
Jeżeli karkówka jest dobrze przyrządzona to nie widzę powodu, by jej nie zjeść. Ważne, żeby grill był bardzo dobrze rozgrzany, a mięso w trakcie grillowania nie było w płomieniach. Ważna jest również marynata, w której zostanie umieszczone mięso. Polecam marynatę z oleju, octu oraz ulubionych przypraw oraz ziół.
Robię grilla prawie co weekend latem, więc mam swoje zdanie 🙂
Czy jest zdrowa? Nie do końca…
Minusy:
- Karkówka to tłuste czerwone mięso (dużo tłuszczu i cholesterolu)
- Grillowanie zwłaszcza przypalone/zwęglone fragmenty może tworzyć związki rakotwórcze (WWA, aminy heterocykliczne)
- Kalorie – kawałek karkówki to spokojnie 400-500 kcal
Ale… Nie trzeba z tego całkowicie rezygnować! Chodzi o umiar i sposób przygotowania.
Jak grillować zdrowiej:
- Nie przypiekaj do czarna – lekko rumiana jest OK
- Marynuj (zmniejsza powstawanie szkodliwych związków)
- Obcinaj przypalony tłuszcz
- Dodaj dużo warzyw z grilla
- Jedz raz na jakiś czas, nie codziennie
Moje podejście: Latem grilluję co tydzień, jestem zdrowy, badania OK. Karkówka raz-dwa w miesiącu to żaden dramat. Życie jest za krótkie, żeby nie zjeść dobrego karczku z grilla! Ważne, żeby na co dzień jeść normalnie i zdrowo.
Jak dla mnie – warto, ale z głową 🙂