Czy przeterminowane przyprawy szkodzą? Czy można użyć?
Czy przeterminowane przyprawy szkodzą? Czy można użyć przeterminowane przyprawy? Czy przyprawy po terminie są już do wyrzucenia? Zdarzyło wam się, że mieliście przeterminowane przyprawy?
5 Odpowiedzi
Nie, przeterminowane przyprawy nie wyrządzają szkody. Jednak z czasem mogą stracić swoją moc i smak.
Nie, przeterminowane przyprawy nie wyrządzą Ci krzywdy. Jednak z czasem mogą one stracić swoją moc i smak. Jeśli używasz przyprawy, której data ważności minęła, możesz dodać do swojego dania trochę więcej, aby zrekompensować utratę smaku.
Błędne jest przekonanie, że używanie w kuchni przypraw, które zostały zakupione kilka lub nawet kilkanaście lat temu, będzie tożsame z uznaniem ich za „zepsute”. Zioła i przyprawy nie mają jednak terminu przydatności do spożycia w takim sensie, w jakim byłoby nim spożywanie ich po upływie daty na opakowaniu.
Jedyne, co można sprawdzić, to czy nie ma osadził się jakiś grzyb itd., ale na suchych przyprawach to raczej niemożliwe.
Ostatnio używałam przypraw 2 miesiące po terminie na opakowaniu i nic się nie stało. Ale tak to zazwyczaj wyrzucam i kupuję nowe. Bardzo rzadko zdarza się w ogóle, by jakaś przyprawa mi się przeterminowała. Zawsze w ciągu 1-2 lat zużywam wszystkie.
Krótka odpowiedź: NIE szkodzą, ale tracą smak i aromat.
Przyprawy to nie leki – po terminie praktycznie nie stają się szkodliwe, po prostu są mniej aromatyczne. Termin ważności na przyprawach to bardziej „najlepiej spożyć przed” niż „trucizna po tej dacie” 🙂
Moje doświadczenie: Mam w szafce oregano 2 lata po terminie i spokojnie go używam. Czuć, że słabsze niż świeże, więc daję więcej. U mnie w domu połowa przypraw jest po terminie i jakoś żyjemy 😉
Kiedy wyrzucić:
- Jeśli nie pachną wcale (test nosem!)
- Są wilgotne, zbrylone
- Widać pleśń (rzadko, ale się zdarza)
- Zmieniły kolor drastycznie
Co traci smak najszybciej:
- Mielone przyprawy (6-12 miesięcy po otwarciu)
- Zioła suszone (1-2 lata)
- Całe przyprawy (ziarna, laski cynamonu) – mogą przetrwać 3-4 lata!
Pro tip: Jak masz wątpliwości, posyp trochę na rękę i potrzyj – jeśli czuć aromat, to git. Nie czuć? Wyrzuć lub użyj podwójnej porcji 🙂
Nie stresuj się terminem na przyprawach. Jak nie śmierdzą, nie są wilgotne – spokojnie używaj!