Czy śliwki obniżają cukier? Czy są ciężkostrawne?
Czy śliwki obniżają cukier? Czy są ciężkostrawne? Czy jak ktoś ma być na diecie lekkostrawnej, to może jeść śliwki? Czy trzeba na ten czas zrezygnować ze śliwek?
2 Odpowiedzi
Śliwki są raczej ciężkostrawne, mogą powodować uczucie ciężkości w brzuchu.
Powodują też regulację wypróżnień, już 5 śliwek dziennie znacznie poprawi nasze życie, jeżeli borykamy się z takim problemem.
Śliwki ze względu na wysoką zawartość cukrów nie są zalecane osobom z cukrzycą czy nadwagą. Nie są też polecane osobom mającym problemy z trzustką i wątrobą.
Myślę, że wszystko jest jednak uzależnione od naszego stanu zdrowia. Dla bezpieczeństwa najlepiej skontaktować się z dietetykiem.
Czy obniżają cukier? Nie, śliwki NIE obniżają cukru we krwi. Wręcz przeciwnie – zawierają naturalne cukry (fruktoza, glukoza, sorbitol), więc poziom cukru podnoszą. Mają co prawda błonnik, który spowalnia wchłanianie, ale diabetycy powinni jeść je ostrożnie (zwłaszcza suszone – są bardzo słodkie i kaloryczne).
Czy są ciężkostrawne? Zależy od osoby, ale mogą być ciężkostrawne:
- Sorbitol działa przeczyszczająco, może powodować wzdęcia, biegunki
- Skórka śliwek jest trudniejsza do strawienia
- Suszone śliwki są bardziej skoncentrowane – silniejsze działanie
Moje doświadczenie: Mama miała zapalenie żołądka i lekarz zalecił dietę lekkostrawną – śliwki były wykluczony. Zbyt mocno pobudzają jelita i mogą drażnić. Dopiero po kilku tygodniach mogła wrócić do owoców, ale ostrożnie.
Dieta lekkostrawna: Na ten czas lepiej zrezygnować ze śliwek (zwłaszcza suszonych). Są za mocne dla wrażliwego układu trawiennego. Lepsze będą:
- Banana
- Jabłko bez skórki (gotowane lub pieczone)
- Gruszka bez skórki
Jak dieta się skończy, możesz wrócić do śliwek stopniowo.