Czy kompot ze śliwek jest zdrowy? Czy jest lekkostrawny?
Czy kompot ze śliwek jest zdrowy? Czy jest lekkostrawny? Czy warto pić kompot ze śliwek? Jakie ma właściwości kompot ze śliwek? Czy pijecie czasem kompot ze śliwek?
2 Odpowiedzi
Uwielbiam kompot ze śliwek, a taki śliwkowo-jabłkowy z owoców z własnego ogródka to już w ogóle marzenie 🙂
Kompot ze śliwek oczywiście jest zdrowy i lekkostrawny, ponieważ pochodzi z już ugotowanych owoców.
Śliwki poprawiają pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom oraz są oczywiście pełne witamin.
Tak, kompot ze śliwek jest zdrowy – ale mniej więcej niż świeże owoce. Ma swoje plusy!
Właściwości kompotu:
- Łagodnie działa przeczyszczająco (delikatniej niż same śliwki)
- Nawadnia organizm
- Ma potas, niewielkie ilości witamin (część rozpada się przy gotowaniu)
- Jest łatwiej strawny niż surowe śliwki – gotowanie rozbija błonnik
Czy lekkostrawny? Bardziej lekkostrawny niż świeże śliwki, ale nadal działa na jelita. Przy ostrej diecie lekkostrawnej (zapalenie żołądka, biegunka) lepiej unikać. Przy łagodnej diecie – powinien być OK.
Moje doświadczenie: U nas w domu zawsze jest kompot – latem z czereśni, jesienią ze śliwek 😊 Robię bez cukru lub z małą ilością (śliwki same są słodkie). Pijam na co dzień, dzieciaki uwielbiają. Lepsze niż soki z kartonu!
Ważne:
- Domowy > kupny (w sklepowym często masa cukru)
- Bez dodanego cukru najzdrowszy
- Pij umiarkowanie (0,5-1 litr dziennie)
Kompot to polski klasyk i faktycznie jest fajny – nawadnia, smakuje, pomaga w trawieniu. U mnie wersja „lżejsza” niż jedzenie śliwek, a przyjemniejsza niż sama woda!