Jaki sos użyć do burgera?
Jaki sos użyć do burgera? Jaki sos do hamburgera będzie najlepszy? I teraz dwa dodatkowe pytania, bardziej szczegółowe:
- Jaki jest najlepszy sos do burgera z wołowiny?
- Jaki jest najlepszy sos do burgera wegańskiego? Takiego, którego można kupić np. w Lidlu lub Biedronce.
Jakie sosy do burgerów stosujecie? Jakie rodzaje sosów są najlepsze? Gdzie kupujecie? A może sami robicie sobie sosy? Jeśli tak, to będę wdzięczna za przepis.
1 Odpowiedź
Robię burgery w domu regularnie, więc coś podpowiem!
Sos do burgera wołowego – moje TOP 3:
- Klasyczny sos burgersauce – ketchup + majonez + musztarda + ogórek kiszony + cebula (w sklepach gotowe wersje np. Develey, Heinz)
- Sos BBQ – świetnie pasuje do wołowiny, słodko-dymny smak
- Sos czosnkowy/aioli – majonez + czosnek, prosty i pyszny
Sos do burgera wegańskiego:
Wegański burger potrzebuje mocniejszego smaku:
- Musztarda – ostra lub miodowa
- Sos BBQ (większość jest wegańska)
- Hummus – nieoczywisty wybór, ale mega pasuje!
- Guacamole – kremowe, świeże
Co kupuję (Lidl/Biedronka):
- Develey Burger Sauce (Biedronka)
- Ketchup + majonez (robię mix sam)
- Musztarda (różne rodzaje)
Mój domowy przepis (mega prosty):
Burgersauce:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- Ogórek kiszony drobno posiekany (2-3 plastry)
- Odrobina cebuli drobno posiekanej
- Opcjonalnie: odrobina papryki w proszku
Wymieszać, dać do lodówki na 30 min – gotowe!