Prawidłowa zastawa stołowa
Jaka jest prawidłowa zastawa stołowa? Jak prawidłowo nakryć do stołu? Jakie powinno być ułożenie sztućców wg savoir-vivre? Jak ułożyć talerze na stole? Jakie jest podstawowe ułożenie sztućców?
1 Odpowiedź
Podstawowe zasady nakrywania:
Sztućce:
- Po lewej stronie talerza: widelce (zębami do góry)
- Po prawej stronie: noże (ostrzem do talerza) i łyżki
- Nad talerzem: łyżeczka/widelczyk do deseru (opcjonalnie)
- Kolejność od zewnątrz do wewnątrz – używasz od najbardziej zewnętrznych w kolejności dań
Talerze:
- Talerz płaski/duży na środku
- Na nim mniejszy (do zupy lub przystawki)
- Talerzyk na chleb po lewej stronie (powyżej widelców)
Szklanki/kieliszki:
- Po prawej stronie nad nożami
- Jeśli więcej – od największego (woda) po mniejsze (wino)
Serwetka:
- Na talerzu lub po lewej obok widelców
Moje doświadczenie: Na weselu tak nakrywaliśmy – wyglądało elegancko! Na co dzień w domu robię prościej – podstawowe sztućce i talerze. Ale jak mamy gości, staram się zrobić ładniej według tych zasad.
Nie musisz być perfekcyjna – ważne że wiesz jak to powinno wyglądać!
 
				 
						