Jak zrobić lody? Przepis na lody
Jak zrobić lody? Znacie jakieś sensowne przepisy na lody? W jaki sposób można zrobić sobie samemu lody np. o smaku truskawkowym, albo malinowym, albo śmietankowym? Czy to jest trudne?
6 Odpowiedzi
Domowe lody raczej są łatwe do zrobienia. U mnie najczęściej robi się lody z borówkami. Wystarczy zagotować mleko, dodać do niego owoce (jeśli masz mrożone to wcześniej trzeba je rozmrozić) oraz miód. Wszystko miksujemy, możemy dodać też sok z cytryny. Masę wylewamy do foremek na lody i wkładamy do zamrażalki. Zwykle na drugi dzień są już gotowe do zjedzenia 🙂
Można zrobić lody ,,sorbety’’ wlewając do pojemniczków wodę z sokiem, soki lub napoje i dodając owoce bądź inne dodatki. Pojemniczki możemy zakupić w ikea.
Poniżej przedstawiam dwa bardzo ciekawe przepisy na lody, te przepisy na lody są w formie wideo, dzięki czemu łatwiej ogarną. Ja próbowałem obu tych przepisów na lody.
Przepis na lody numer 1:
I przepis na lody numer 2:
Ten pierwszy to jest przepis na lody waniliowe, a drugi to przepis na lody z nutelli.
Uwielbiam lody waniliowe. Robię je jak w przepisie wyżej. Zawsze wychodzą przepyszne. Niestety lody robię rzadko, szybciej jest wyjść do sklepu po gotowe lody.
Ja robiłam wg tego przepisu i wyszło ok. Czasem urozmaicam ten przepis czymś:
Lody w domu są naprawdę proste! Nie potrzebujesz specjalnej maszynki – da się zrobić nawet w zamrażalce.
Podstawowy przepis na lody śmietankowe:
- 500ml śmietany 30%
- 400ml mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ubijesz śmietanę na sztywno, delikatnie wmieszasz mleko skondensowane i wanilię. Wlewasz do pojemnika i do zamrażarki na 4-6h. Bez mieszania! Proste jak drut.
Lody truskawkowe/malinowe: Do powyższego przepisu dodajesz:
- 300g truskawek/malin (świeżych lub mrożonych)
- Zblenduj owoce na mus
- Wymieszaj z masą śmietanową
- Można dodać kawałki owoców dla tekstury
Lody BEZ maszynki – klasyczny sposób:
- 500ml śmietanki 30%
- 4 żółtka
- 150g cukru
- Aromat (wanilia, owoce)
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać podgrzaną śmietanę, zagotować (stale mieszając!). Ostudzić, wlać do pojemnika. Co godzinę mieszać widelcem przez pierwsze 3-4h (żeby nie było kryształków lodu).
Pro tip: Dodaj 2 łyżki alkoholu (np. likieru) – lody będą bardziej kremowe i łatwiej się takie kroi!