Czy kiwi się je ze skórką? Czy jeść skórkę kiwi?
Na pewno każdy z was kiedyś jadł kiwi. Ja zawsze jem tak, że przekrajam na pół i jem wnętrze łyżeczką. A ktoś mi ostatnio mówił, że je kiwi ze skórką. Czy kiwi można jeść ze skórką? Czy skórka kiwi ma jakieś dobre właściwości?
9 Odpowiedzi
W Polsce lepiej nie jeść skórki kiwi. Zazwyczaj kupujemy kiwi w jakim markecie, dyskoncie itp. a takie kiwi, żeby przetrwać transport najpewniej jest czym pryskane. Z tego co się orientuję to w Nowej Zelandii – ojczyźnie kiwi – jedzą kiwi ze skórką. Więc jeśli będziesz w Nowej Zelandii to śmiało możesz jeść kiwi ze skórką.
Moja koleżanka na jakimś weselu kiedyś jadła kiwi ze skórką. Ja jej mówiłem że lepiej najpierw umyć owoc w takiej sytuacji, nie wiadomo czy go umyto przed podaniem do stołu.
Ponadto ja bym nie mógł zjeść tej owłosionej skóry kiwi, chyba stanęłoby mi w gardle 🙂
Ale ogólnie skórę kiwi można jeść, nie jest ona trująca. Ma dodatkowe wartości odżywcze tak jak skórki wielu innych owoców.
Ja zawsze obieram kiwi ze skórki. W końcu dość długą trasę musiały pokonać z kraju pochodzenia do naszych sklepów. Na pewno są czymś pryskane. Zawsze najpierw myję kiwi pod bieżącą wodą i dopiero obieram.
Lepiej kiwi zjeść bez skórki. One nie są hodowane w Polsce, więc na podróż na pewno są czymś pryskane. A poza tym ta skórka jest taka włochata, więc wg mnie mało apetyczna;)
gdy zerwiesz kiwi prosto z drzewa, to raczej nie ma przeciwwskazań aby zjeść sobie skórkę. Ale ja nie wyobrażam sobie aby jeść tę włochatą skórkę, a tym bardziej w Polsce gdzie jest pełno oprysków na owocach importowanych z dalekich krajów.
Niektóre owoce mają skórki jadalne, inne mają niejadalne. Najzdrowsza i najbardziej zalecana jest chyba skórka jabłek. Jabłko ogólnie to jeden z najzdrowszych owoców.
Skórka ???? ogólnie jest jadalna, ale słusznie zauważono, że aby przeciętne kiwi dotarło do Polski, wymaga wielu oprysków.
Jeśli chcemy jeść kiwi ze skórką, trzeba tą skórkę bardzo dobrze umyć. Jeśli przeszkadzają nam włoski na skórce, można je zetrzeć. Skórka ma mnóstwo pozytywnych składników i antyoksydantów. Ja czasami jadam kiwi ze skórką.
Tak, skórkę kiwi można jeść i jest to całkowicie bezpieczne! Co więcej, ma to swoje zalety:
Korzyści z jedzenia kiwi ze skórką:
- Więcej błonnika – skórka zawiera dużo błonnika pokarmowego
- Dodatkowe witaminy – szczególnie witamina C i E
- Antyoksydanty – skórka jest bogata w przeciwutleniacze
- Mniej marnowania – wykorzystujesz cały owoc
- Szybciej i wygodniej – nie musisz obierać
Jak jeść kiwi ze skórką:
- Dokładnie umyj owoc pod bieżącą wodą
- Delikatnie potrzyj aby usunąć część włosków (opcjonalnie)
- Odkrój końcówki i jedz jak jabłko
Uwagi:
- Niektórym osobom przeszkadza włochata tekstura skórki – to kwestia przyzwyczajenia
- Wybieraj kiwi ekologiczne jeśli planujesz jeść ze skórką
- Złote kiwi mają gładszą, cieńszą skórkę – łatwiej się je zjada
- Osoby z wrażliwym przełykiem mogą odczuwać dyskomfort
Wiele osób nie wie, że skórka kiwi jest jadalna, ale w krajach gdzie kiwi rosną naturalnie (np. Nowa Zelandia), jedzenie ich ze skórką jest bardziej popularne. To naprawdę kwestia osobistych preferencji!