Jakie mięso do bigosu? Jakiego mięsa używacie w bigosie?
Jakiego mięsa używacie, gdy gotujecie bigos? Jakie mięso będzie najlepiej nadawać się do bigosu? Jakiego mięsa używacie, gdy robicie bigos? Możecie coś poradzić w tej kwestii amatorce w dziedzinie gotowania bigosu? 🙂
7 Odpowiedzi
Najlepiej jak są różne mięsa,wieprzowina ,wołowina i oczywiście kiełbasa i wędzonka.Ja zawsze daję żeberka,karkówkę,kiełbasę i troszkę boczku.
Dla mnie najważniejsze jest, aby w bigosie była kiełbasa. Bigos kiełbasy to jak święta bez ryby.
Dodatkowo też moja mama zawsze daje jakieś inne mięso, chyba wieprzowe, takie miękkie smaczne.
Jakie mięso do bigosu? No pewnie że kiełbasa musi być. Nie wyobrażam sobie bigosu bez kiełbasy. Moja mama też zawsze do bigosu daje karkówkę lub łopatkę wieprzową. Można też dodać szynkę do bigosu.
Wieprzowina to najlepsze mięso dobigosu. Bardzo dobrze komponuje się mięso wieprzowe z kapustą, nadaje taki fajny aromat i słodki posmak. Tak jak napisano powyżej, wołowina też może być, ale nie za dużo. Kiełbasa też, ale odpowiednia do bigosu, aby nie zepsuć. Ze sprawdzonego źródła i jak najświeższa.
Kiełbasa, wieprzowina, drób. To u mnie podstawa. Im bardziej zróżnicowany bigos tym lepiej. Nie przepadam za mięsem wołowym, więc z niego najczęściej rezygnuję.
Wieprzowina to słodziutkie mięso i świetnie komponuje się z bigosem. Może to być schab, może to być kiełbasa albo jedno i drugie. Co przepis na bigos to inne pomysły.
Moje dzieci nie jedzą mięso i ostatnio zrobiłam bigos bezmięsny. Zarówno żona mojego syna jak i narzeczona mojego drugiego syna też nie jedzą mięsa. Mąż trochę narzekał ale w końcu zjadł i bardzo mu smakowało. Po prostu daje się więcej grzybów i więcej warzyw. Jest naprawdę bardzo smaczne i lekkie. I nawet o wiele lepiej pachnie.