Czym zastąpić estragon? Co zamiast estragonu?
Jakie znacie alternatywy dla estragonu? Czym zastąpić estragonu, gdy nie mamy w kuchni i nie możemy szybko dostać? Co można użyć zamiast estragonu? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
27 Odpowiedzi
Może spróbuj zastąpić estragon rozmarynem. Albo może oregano. Wiadomo że jedno i drugie to już całkiem coś innego, ale może eksperyment by się udał.
Dla mnie najważniejsza jest pieprz i sól. Jak nie mam dodatkowych przypraw, to nie przejmuję się zbytnio. Możesz też spróbować pieprz ziołowy, może pomoże. Albo zioła prowansalskie.
A czy tymianek nie będzie mieć podobnego działania, jak estragon? A jeśli nie, to może chociaż jakieś ziele angielskie zastosować. Zawsze można się obejść bez estragonu, jest tyle przypraw i ziół na rynku, że coś znajdziesz.
Nie bój się eksperymentować. Jeśli nie masz estragonu i chcesz znaleźć alternatywę dla estragonu, spróbuj np. bazylii. Jak z bazylią wyjdzie niesmaczne, będziesz wiedział, że z tą potrawą danego zioła czy przyprawy się nie łączy. Możesz potem spróbować majerankiem. I droga ta sama. Można też z rozmarynem czy oregano. Tylko nie słuchaj bzdur typu cynamon, niektórzy w necie jako zamiennik podają cynamon – w żadnym wypadku 🙂 To tak różne typy smaków, że po prostu do wyrzucenia potrawa.
Bazylia powinna być dobra zamiast estragonu. Bazylia jest dobra do wszystkiego, u nas bardzo często stosuje się ją w domu przy okazji bardzo różnorakich potraw.
Jest tyle różnorakich ziół, że na pewno znajdziesz coś, czym zastąpisz estragon. Spróbuj może oregano, albo kolendrę. Może tymianek czy koperek. Trzeba różnicować zioła w diecie, jak nie ma estragonu pod ręką, brać inne jakie są.
Gdy brakuje mi smaku w potrawie, zawsze mam dwa rozwiązania awaryjne – pierwsze to ketchup, drugie to wegeta. Oczywiście do domowych rozwiązań, jeśli masz gości i masz potrawę, do której potrzebny estragon, poszukaj innych ziół, które zastąpią estragon.
Rozmaryn albo tymianek powinny zastąpić estragon. Ja jak nie mam jakichś składników do danego przepisu, to robię taki przepis, do którego mam wszystkie składniki. Z doświadczenia wiem, że kombinowanie i zastępowanie ziół czy innych składników często psuje mniej lub bardziej potrawę. Jak w przepisie jest estragon, to muszę mieć estragon.
Alternatywa dla estragonu trudna będzie do znalezienia. Czym zastąpić estragon – może bazylią, albo oregano. A najlepiej idź do kilku sklepów, zawsze w jakimś sklepie się znajdzie estragon. A jak nigdzie nie ma, może lepiej poczekać z tą potrawą, do której potrzebujesz estragonu, jeśli jesteś zagubiony.
Spróbuj po prostu jakichś innych przypraw ziołowych – i to cała filozofia. Estragon to przyprawa ziołowa. Może kup sobie jakąś mieszankę przypraw ziołowych, wtedy nie musisz się martwić, czym zastąpić estragon lub inne zioła.
Z góry ostrzegam, że mocno nie znam się zna gotowaniu. Ale estragon to jest zioło kuchenne, więc użyjcie innego zioła i tyle. Może ziele angielskie, czy bazylia.
Nie lubię posmaku estragonu. Nie wiem jak możecie to lubić. Czym zastąpić estragon? Nie zastępować najlepiej wcale, po co psuć potrawę 🙂
Ja nie mają estragonu biorę pierwsze lepsze inne zioło, jakie mi popadnie, ale nie takie zioło jak myślicie 🙂 Takie zioło można tylko w Holandii chyba.
Może rozmaryn byłby dobrym zastępnikiem estragonu. Można ewentualnie spróbować miętę, albo bazylię czy szałwię. Jest dużo ziół i przypraw obecnie, nie ma w czym przebierać. Idziesz do sklepu i masz przyprawy z całego świata.
Czy estragon nie ma podobnego aromatu do mięty? Jeśli tak, to można byłoby go zastąpić miętą, jeśli macie ją w takiej postaci, aby użyć do potrawy.
Jeśli nie, to może bazylia czy rozmaryn.
Dodaj sobie do potrawy rozmarynu. Rozmaryn powinien być dobry.
Teraz w przedświątecznej gorączce tyle rzeczy trzeba nakupować czasem, szczególnie jak się organizuje wigilię, że można zapomnieć o jakichś ziołach czy przyprawach, w tym także o estragonie.
Na pewno tymianek będzie dobrym ziołem do potrawy w niewielkiej ilości. A także zioło angielskie, albo pieprz ziołowy.
Ktoś wyżej wspomniał o rozmarynie, też można.
Lubię czasem coś popichcić w kuchni, naprawdę to człowieka uspokaja i daje satysfakcję. A szczególnie, gdy potrawa wyjdzie smaczna i wszystkim smakuje 🙂
Jakieś inne zioła, które masz akurat pod ręką. Nikt się zwyczajnie nie zorientuje i nie powie: „Oj, w tej potrawie zdecydowanie brakuje estragonu!!!! Nie jem tego!!!” 🙂 W ziołach prowansalskich i dalmatyńskich jest estragon, więc jeśli masz któreś z nich to możesz je użyć.
Estragon można spróbować zastąpić miętą, albo bazylią. Ja osobiście średnio przepadam za estragonem i jak w przepisie jest estragon, to dodaję go bardzo mało albo wcale.
Bardzo zdrowie jest połączenie pieprzu, papryki słodkiej i kurkumy. Działa przeciwnowotworowo i warto dodawać sobie do potraw.
Estragon to dość specyficzna przyprawa. Nie wiem, czy jest inna, która by miała podobny smak i aromat. Na twoim miejscu po prostu wykombinowałbym ten estragon.