Jakie ziemniaki dobre na kopytka
Podobno to, jakie wyjdą kopytka, zależy w sporem mierze od gatunku ziemniaków, jakiego używamy. Jakie ziemniaki są dobre na kopytka?
13 Odpowiedzi
hymmm szczerze???pierwszy raz slysze ja zawsze robilam z tych co kupilam
Najlepsze są takie które po ugotowaniu są bardzo suche, można trafic na takie „glajdowate” z których ciężko jest zrobić kopytka trzeba duzo więcej mąki użyc.
Co do rodzaju, to ciężko stwierdzić, bo chyba każdy kupuje takie, jakie są aktualnie w sklepie. Jednak potwierdzam, że takie, które lepią się, nie będą zbyt dobre na zrobienie z nich kopytek. Tak samo jak nie wszystkie ziemniaki nadają się na frytki, tak samo nie każdy ich rodzaj będzie dobry do kopytek.
Różne ziemniaki są dobre na kopytka, nie ma reguły. Stare babcie to mają jakieś teorie że jedne lepsze inne gorsze, ale moja żona robi kopytka z różnorakich ziemniaków, jakiekolwiek są w sklepie i zawsze są dobre.
Na kopytka ziemniaki powinny być kruche. Kupuj metodą prób i błędów.
Ale ogólnie z każdych ziemniaków jakieś kopytka wyjdą, nie ma tak, że z danych ziemniaków nie da się zrobić kopytek. Czasem po prostu będą bardziej miękkie, rozpływać się w ustach, czasem bardziej gęste.
Ja tam robię kopytka z różnych ziemniaków i zawsze mi wychodzą. Trzeba to po prostu wyczuć. Dodać więcej lub mniej innych składników i kopytka powinny wyjść. A jak nie wyjdą to trudno. Lepiej mieć w zamrażalniku jakieś szybkie danie w razie czego;)
Ostatnio w tesco kupuję takie ziemniaki zapakowane, 2.5 kilogramów, napisane jest na nich „ziemniaki obiadowe” albo coś w tym stylu. Raz robiłam z nich kopytka, raz frytki i udało się za każdym razem.
Ciężko wskazać jedne najlepsze. To tak naprawdę nie zależy od ziemniaków, tylko od tego, jak je ugotujesz, jakie proporcje dasz mąki w stosunku do ziemniaków. Jak dasz za dużo mąki, będzie gumiaste. Jak za mało, to się rozlecą. Jak trafisz, to kopytka będą tak mięciutkie, że będą rozpływać się w ustach. Mnie się ostatnio 3 razy udało zrobić takie miękkie kopytka i robiłam z różnych ziemniaków z różnych źródeł (rynek, biedronka, sklep na osiedlu).
W marketach ostatnio pojawiają się specjalne opakowania ziemniaków, na których jest napisane że są one idealne do kopytek. Ja kiedyś kupiłam właśnie takie ziemniaki i kopytka wyszły przepyszne.
Ja zawsze kupuję ziemniaki, jakie są akurat w sklepie. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby kopytka nie wyszły. Trzeba też znaleźć złoty środek między wszystkimi składnikami na ciasto.
Bardzo ważne są odpowiednie proporcje między mąką i ziemniakami. Inaczej mogą się rozwalać albo wyjść zbyt gęste.
Kopytka to rodzaj klusek ziemniaczanych, które wywodzą się z Polski. Powstają z gotowanych ziemniaków, które są tłuczone i łączone z mąką, jajkami i solą. Z masy formuje się małe, owalne kluseczki i gotuje we wrzącej wodzie. Kopytka można podawać z różnymi sosami lub marynatami, a także z duszonymi warzywami lub mięsem.
Wybierając ziemniaki do kopytek, należy pamiętać, aby użyć odmiany skrobiowej, takiej jak Russet lub Idaho. Te rodzaje ziemniaków dadzą puszysty i lekki pieróg, w przeciwieństwie do gęstego i ciężkiego.
Chociaż do kopytek można użyć każdego rodzaju ziemniaka, niektóre rodzaje lepiej nadają się do tego dania niż inne. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy wybrać ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi i niskiej wilgotności. Dzięki temu kopytka będą lekkie i puszyste, a nie gęste i ciężkie. Do najlepszych ziemniaków do kopytek należą ziemniaki Bryza, Tajfun, Etiuda, Legenda, Gracja, Ibis russet, Yukon Gold