Czy ogórki konserwowe zalewamy gorącą zalewą?
Jaką zalewą zalewa się ogórki konserwowe? Gorącą, czy zimną? Ktoś z was kiedyś robił ogórki konserwowe? Wyszły wam? Ja będę pierwszy raz robić ogórki konserwowe.
11 Odpowiedzi
Ja ogórki zalewam gorącą, zagotowaną zalewą na którą składa się woda, ocet, cukier i sól w odpowiednich proporcjach. Następnie już zakręcone słoiki pasteryzuję przez około 3 minuty w gorącej wodzie. Ogórki wychodzą przepyszne.
Tak, ogórki konserwowe zalewa się gorącą zalewą. Jak zawsze tak robiłam. Nie wiem, czy jest jakiś inny sposób na to, tak mnie nauczyła moja mama. A moją mamę chyba moja babcia 🙂
Oczywiście, że ogórki zalewa się zagotowaną zalewą. Później oczywiście się jeszcze pasteryzuje takie ogórki. Nigdy nie zalewałam ogórków zimną zalewą.
Zgadzam się z poprzednikami. Ogórki konserwowe zalewa się gorącą zalewą – woda, ocet, cukier i sól wcześniej zagotowane. Z zimnej zalewy nie wyjdą nam ogórki konserwowe.
Tak, ogórki należy zalać gorącą zalewą. Inaczej cały nasz wysiłek w przygotowanie ogórków konserwowych pójdzie na marne. A tego nikt nie chce.
Na tym to właśnie polega, nie możesz tego zalać po prostu zimną zalewą.
No to ja chyba jeszcze nigdy nie zrobiłem dobrych korniszonów bo zawsze zalewam zimną zalewa. Ale skoro wszyscy jedzą i kupują od 10 lat to chyba nie ma tragedii. 😉
A tak na poważnie jeśli zalejcie zimną zalewa i zagotujecie słoje po ogórki da dużo twardsze i jaśniejsze.
Żeby udały nam się ogórki konserwowe to koniecznie musimy zalać je gorącą zalewą. Inaczej nic z tego nie wyjdzie.
Uwielbiam dokładać sobie czasem do obiadu ogórki konserwowe. Moja mama robi je co roku i zalewa gorącą zalewą. Mamy swoje ogórki. Dobre są też do sałatek.
Jeśli ogórki zalejesz zimną zalewą to jest ogromne prawdopodobieństwo, że nie wyjdą Ci one. Tylko zalane gorącą zalewą ogórki konserwowe wyjdą dobre i smaczne. Oczywiście pasteryzacja to podstawa.
Tak, ogórki konserwowe zalewamy gorącą wodą.