Gdzie jest najwięcej białka w jedzeniu? Jakie potrawy?
Jakie potrawy / warzywa / owoce / mięsa mają najwięcej białka? W jakim jedzeniu jest najwięcej białka? Jakie są pokarmy wysokobiałkowe? W jakich daniach znajdę najwięcej białka?
5 Odpowiedzi
Wiadomo, że w mięsie znajdziesz najwięcej białka(kurczak jest idealnym przykładem). Jednak nie polecam diety skupionej głównie na dostarczeniu do organizmu jak największej ilości białka. Należy pamiętać o suplementach, które pomogą wykorzystać zgromadzony zapas energii.
Poza mięsem orzehy też mają wysoką zawartość białka, szczególnie orzechy ziemne.
Jeśli chodzi o dietę białkową, to radzę skonsultwać się z dietetykiem przed podjęciem jakichkolwiek restrykcyjnych kroków. Nie każdy organizm dobrze się czuje na takiej diecie.
No i jeszcze oprócz już wymienionych tu produktów spożywczych można wspomnieć o fasoli i grochu. One też mają wysoką zawartość białka. I kasze, takie jak quinoa albo kasza gryczana.
Nawet musli, które można sobie rano zrobić z mleczkiem ma białko i soczewica. Jeśli ktoś jest wegetarianinem, to może nawet tak dobrze przykombinować, żeby nie jeść suplementów, tylko dobre jedzenie i mieć wystarczająco białka.
Najwięcej białka jest w następujących produktach:
- Rośliny strączkowe – a dokładniej w ich nasionach. Np. ciecierzyca, bób, groch, biała fasola, soja, soczewica, zielona soczewica, żółta soczewica.
- Pierś z kurczaka, wątróbka wieprzowa, polędwica wieprzowa, rostbef wołowy, pierś z kaczki
- Kasze i zboża – też nimi dostarczysz sobie białka. Kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak, kukurydziana, amarantus. Jęczmień, kukurydza, owies czy żyto też mają białko.
- Ryby i owoce morza – jedz wszystko, oprócz pangi. Panga to straszny syf. Dużo biała jest w tłustych rybach morskich – łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, halibut, szprot.
- Twaróg tłusty z mleka, jogurty wysokobiałkowe, sery, jajka.
- Także warzywa, takie jak szparagi, brukselka, brokuły, ziemniaki czy szpinak dostarczą białka. W nich nie ma tak dużo, jak np. mięsie.
Z całej tej powyższej listy najwięcej białka jest oczywiście w mięsie, a także w roślinach strączkowych.