Z której części rośliny wytwarza się wanilia i kardamon?
Mam pytanie dotyczące wanilii oraz kardamonu. Z której części rośliny wytwarza się wanilię? I z której części rośliny wytwarza się kardamon?
7 Odpowiedzi
Wanilia, którą znamy z kuchni, pochodzi z owoców, które są poddawane różnym procesom suszenia i fermentacji. Kardamon- przyprawa to nasiona, ale z owoców kardamonu można także wytworzyć olejek.
W przypadku kardamonu wykorzystuje się nasiona, w przypadku wanilii wykorzystuje się strączki wanilii.
Kardamon jest wieloletnim ziołem, które dorasta do wysokości około 4 metrów. Roślina ma smukłą łodygę z długimi, liniowymi liśćmi. Kwiaty rośliny są białe lub jasnozielone i mają rurkowaty kształt.
Owocem rośliny jest kapsułka, która zawiera kilka małych, czarnych nasion. Nasiona są wykorzystywane do produkcji przyprawy znanej jako kardamon.
Ziarenko wanilii jest owocem orchidei waniliowej. Jest długi i cienki, o ciemnobrązowym kolorze. Ziarenko jest w rzeczywistości nasiennikiem rośliny i zawiera maleńkie, czarne nasionka.
Kardamon jest wieloletnią rośliną zielną, która pochodzi z Indii. Roślina dorasta do wysokości około 1-2 m lub więcej i ma duże, błyszczące, zielone liście. Kwiaty są białe lub jasnożółte, zebrane w grona. Owocem jest kapsułka zawierająca czarne nasiona. Nasiona są wykorzystywane do produkcji przyprawy.
Kardamon to przyprawa wytwarzana z nasion różnych roślin z rodzajów Elettaria i Amomum w rodzinie Zingiberaceae. Oba rodzaje pochodzą z subkontynentu indyjskiego i Azji Południowo-Wschodniej. Kardamon jest trzecią najdroższą przyprawą świata, ustępując pod względem ceny za wagę jedynie wanilii i szafranowi.
Ziarna wanilii pochodzą z owoców orchidei waniliowej. Długie, zielono-brązowe strąki zawierają małe, czarne nasiona. Strąki są zbierane, gdy mają około 8-9 cali długości, a następnie peklowane i suszone.