Jak zrobić masło? Przepis na zrobienie masła
W jaki sposób zrobić masło? Jak robi się masło? Możecie opisać procedurę jak to wygląda? Chciałbym zrobić masło samodzielnie, ale nie wiem, jakie składniki są potrzebne, co i jak zrobić.
6 Odpowiedzi
Schłodzoną Tłustą 42% Śmietankę przelej do wysokiego naczynia i ubijaj do czasu aż tłuszcz oddzieli się od maślanki (jeśli użyjesz miksera zajmie Ci to ok. 7 min.). Gdy pojawią się kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka przerwij miksowanie. Odcedź powstałą maślankę na sitku, a masło opłukaj zimną wodą. Gotowe masło możesz uformować, zawinąć w ozdobny papier. Takie masło będzie świeże do 48 godz. Z 200 g śmietany wychodzi około 100 g świeżego masła.
Mi kilka razy zamiast zrobić masę do tortu zrobiło się masło… To najgorsze, co może się zdarzyć cukiernikowi. Aby zrobić masło wystarczy już śmietanka 30%. Ubijasz, ubijasz, ubijasz aż się zmaśli. To wszystko.
W domowych warunkach bardzo łatwo jest zrobić masło. Należy użyć śmietanę, która ma minimum 30 procent (może być zwykła z marketu) i mikserem ubijać, aż oddzieli się masło. Aby zrobić sensowną kostkę masła, używam od 3 do 5 opakowań śmietanki.
W sumie to podziwiam, że chce Ci się robić masło na własną rękę. Ja też bardzo lubię ten oryginalny smak, ale wolę już kupowiać od ludzi, którzy zajmują się tym na co dzień i wyrabiają masło z prawdziwego mleka, wtedy jest najepsze. Ale samemu oczywiście też można opanować tę umiejętność.
Trzeba się mocno natrudzić, żeby zrobić masło, ale takie masełko własnej roboty smakuje wyjątkowo. Od czasu do czasu ubijam sobie takie masło. W pierwszej odpowiedzi ktoś bardzo dobrze opisał jak to zrobić.
Masło własnej roboty jest najsmaczniejsze. Rzadko kiedy je przygotowuję, ponieważ wymaga to czasu i siły. A ostatnimi czasy brakuje mi i jednego i drugiego.
Wystarczy wlać śmietanę do wysokiego naczynia i miksować ją. Po jakimś czasie dodać sól i jeszcze miksować. W końcu od śmietany oddzieli się masło.