Czym zastąpić sos sojowy do sushi?
Czy jadacie czasem sushi? Ja lubię sushi. Czym można zastąpić sos sojowy do sushi? Jaka jest dobra alternatywa sosu sojowego, jak je się sushi? Z czym można jeść sushi, jak nie z sosem sojowym?
5 Odpowiedzi
Ja jak nie mam sosu sojowego bardzo często sięgam po… Magi. Ta przyprawa po rozcięczeniu z wodą daje naprawdę bardzo fajny posmak podobny do sosu sojowego.
Uwielbiam sushi, mógłbym je jeść bez końca… Oczywiście musi być przyrządzone stricte po japońsku i nie powinno mieć europejskich dodatków. Nie przepadam za łączeniem go na przykład z ogórkiem zielonym, który się wtyka wszędzie tak samo jak sałatę czy kapustę. Z łososiem lubię, ale tradycyjnie wolę z rybą maślaną.
Sos sojowy można zastąpić przygotowaną przez siebie mieszanką: 0,5 litra bulionu wołowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka sosu rybnego, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, szczypta sproszkowanego czosnku i imbiru. Sól i pieprz dla smaku. Wszystko trzeba wymieszać na patelni poza sosem rybnym. Należy to doprowadzić do wrzenia i tak gotować przez 7 minut ciągle mieszając. Na koniec kiedy już ostygnie należy wlać sos rybny i wymieszać.
To prawda, ze sos sojsowy chociaż nadaje dobrego smaku i jest słony to jednak nie jest zbyt zdrowy. Soja modyfikowana genetycznie i do tego jeszcze pół kilo soli to się nie zapowiada zbyt dobrze.
Ostatnio mieliśmy podobny problem i sprawdziło się maggi. Maggi to już trochę inny smak, ale ja to lubię i dodajemy do różnych rzeczy. Magda Gessler może się nie zgadzać, nie zależy mi na jej uznaniu.
A mnie sushi smakuje samo. Bez sosu sojowego. Dlatego jak nie mam sosu sojowego to nie widzę problemu. Jem samo sushi.