Ile czasu może stać rosół? Jak długo może stać?
Jak długo po ugotowaniu może stać rosół? Mam na myśli oczywiście przechowywanie w lodówce. Czy po 2 dniach rosół jeszcze będzie dobry, czy trzeba go zjeść na drugi dzień? Ile może stać rosół?
6 Odpowiedzi
Moim zdaniem rosół może stać nie tylko dwa, ale nawet trzy dni. Ja tak czasem go zostawiam i w zasadzie nic się nie dzieje z nim. Nadaje się do jedzenia. Wystarczy tylko go dobrze przechować w lodówce.
Rosół może stać od dwóch do trzech dni. Potem raczej nie będzie nadawał się już do spożycia. Jednakże musi być przechowywany w odpowiednich warunkach, najlepiej w lodówce.
Dużo zależy od tego co wsadzisz do tego rosołu i w jakich warunkach będzie przechowywany. Ja ostatnio zrobiłam rosół i tylko jeden dzień był dobry, na drugi już musiałam go wyrzucić. Innym razem spokojnie na drugi dzień jeszcze był dobry.
Duży wpływ na to ile moze stać zależy w jaki sposób był gotowany i też co to za mięso. Bo jeśli jakiejś uratowane w ostatnim momencie to rosół za długo nie postoi.
Częściowo zależy to też od temperatury w lodówce. Optymalna temperatura to 5-6 stopni. Większość produktów można trzymać w tej temperaturze.
W takiej temperaturze trzymaj rosół 2-3 dni. Jeśli masz go jeszcze na czwarty dzień, to po zapachu podczas podgrzewania rozpoznasz, czy jest dobry, czy nie.
U nas stał od niedzieli i jeszcze w środę resztę dojadałem i był dobry.
Gdy jest duży garnek, to trzeba odlewać do mniejszego i podgrzewać w mniejszym, nie podgrzewać kilka razy dużego garnka. Kilka razy nie można podgrzewać.