W jakich produktach jest witamina C?
W jakich produktach jest witamina C? W jakich produktach znajdę witaminę C? Gdzie jest dużo witaminy C? Na pewno w jakichś owocach. W cytrynie jest dużo witaminy C, to wie każdy. Gdzie jeszcze jest witamina C?
8 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/895cc0aa121f5b067b94906e46ff1fe1?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F895cc0aa121f5b067b94906e46ff1fe1.jpg&r=g)
W cytrynie jest dużo witaminy C, ale nie tak dużo, jak się dawniej myślało.
Najbogatsze źródła witaminy C to owoce dzikiej różny. Mogą mieć od około 300 mg nawet do 800 mg witaminy C. Na 100 gram produktu.
Czarne porzeczki mają 150-300 mg. Cytryna zaledwie 40-60 mg.
Więcej od cytryny ma też truskawki i kiwi. Podobną ilość do cytryny mają grejpfruty.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/ccf40bd474670e0f36ceed255f5a4c99?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fccf40bd474670e0f36ceed255f5a4c99.jpg&r=g)
Niektóre warzywa też mają dużo witaminy C. Nać pietruszki ma około 270 mg na 100 g, czyli więcej niż cytryna. Papryka ma między 125 a 200 mg, zaś brukselka między 65 a 145 mg.
Ilość zależy chyba od jakości owocu, jego stanu, dojrzałości. Może też od odmiany.
Dużo witaminy C jest w również w kalarepie, brokułach, kapuście, kalafiorze i szpinaku. Cykoria też ma co nieco. Nawet ziemniaki czy buraki mają, ale to już bardzo małe ilości w stosunku do wymienionych przeze mnie warzyw czy wymienionych przez przedmówcę owoców.
Niemal każdy owoc i każde warzywo ma jakieś ilości witaminy C. Dlatego trzeba jeść dużo owoców i warzyw. Są one źródłem całej gamy witamin i minerałów.
Ja rozpoczynam każde rano od zdrowego koktailu z połączenia różnego rodzaju owoców i pietruszki i selera naciowego. Aż czuję, jak dzięki temu dostarczam mojemu organizmowi dużo witamin!
Smoothies ze świeżych warzyw i pietruszki to najlepsze źródło witaminy C i wielu innych witamin. Nie wiem jak wy, ale ja przynajmniej raz na tydzień wsuwam sobie rano taki pyszny koktajl.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/33840/1662851339-bpthumb.jpg)
Dużo witaminy C mają owoce cytrusowe, pomidory, ziemniaki i zielona papryka. Witamina C jest ważnym składnikiem odżywczym, który pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest ona również niezbędna do tworzenia kolagenu, który jest kluczowym składnikiem zdrowej skóry i tkanki łącznej.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/c9b5ecdf0b853aab02103542187ea208?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fc9b5ecdf0b853aab02103542187ea208.jpg&r=g)
Z najbardziej popularnych i łatwo dostępnych opcji obejmują owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i grejpfruty, a także warzywa, takie jak papryka i brokuły. Witamina C znajduje się również w różnych suplementach, więc jest to stosunkowo łatwe, aby uzyskać swoje ręce na tym ważnym składniku odżywczym.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/b32e7e1c288eb688a5b05d8ca2df7043?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fb32e7e1c288eb688a5b05d8ca2df7043.jpg&r=g)
Olbrzymie ilości witaminy C są też w truskawkach, kiwi, malinach, poziomkach czy agreście. Śliwki czy banany także mają sporo witaminy C.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/8f6b983ad06881847a180f1398910891?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F8f6b983ad06881847a180f1398910891.jpg&r=g)
Ja jeszcze bym dodał pomidory i ziemniaki – także jest w nich witamina C.