W jakiej temperaturze suszyć grzyby?
W jakie temperaturze jest najlepiej suszyć grzyby? W jakiej temperaturze suszyć grzyby, aby proces się pięknie udał i aby ich nie uszkodzić? Czy jak nastawię piekarnik na 50 stopni, to będzie za dużo? A może suszycie w inny sposób, niż w piekarniku?
4 Odpowiedzi
Moja babcia suszy na piecu, kiedyś suszyła na piecu kaflowym, ale wiadomo, że teraz o to trudniej. Jak nastawisz na 40-50 stopni to będzie optymalnie, ale najlepiej kupić suszarkę do grzybów.
U mnie w domu grzyby wkładało się do piekarnika ustawionego na ok.50 stopni. Suszenie zajmowało dobrych parę godzin, ale jednak metoda ta działa i jest efektywna.
Moja babcia ma specjalną suszarkę do grzybów i suszy je w temperaturze około 50 stopni Celsjusza ponad kilka godzin. Grzyby suszone w ten sposób są suche oraz kruche.
40, max 50 stopni. W temperatura 60 stopni to już jest zbyt wysoki prób i nie doszłoby do efektywnego ususzenia grzybów, prędzej by się ugotowały albo upiekły.