Czy alkohol odparowuje podczas gotowania / pieczenia / smażenia?
Czy jeśli do potrawy dodajemy jakiś alkohol, np. wino albo piwo, i tę potrawę gotujemy, albo pieczemy, to alkohol odparowuje? Czy też alkohol nie odparowuje całkowicie pod wpływem wysokich temperatur?
6 Odpowiedzi
Wszystko zależy od tego czy potrawa jest polana alkoholem i podpalona (flambirowanie) czy przez jakiś czas się ją gotuje lub piecze. Podczas flambirowania nie dochodzi do odparowania całkowitego alkoholu, ale podczas innej obróbki cieplnej już tak, ale w zależności od czasu gotowania.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/35c8b9bbccd623ebcd584b236903cf65?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fd19cef1d5ac273c74d0b05f99296472b.jpg&r=g)
Im dłużej alkohol jest w cieple, tym więcej procentów z niego odparowuje. Grzane piwo na pewno ma jeszcze jakieś procenty, ostatnio wypiłem dwa grzane piwa i kręciło mi się w głowie.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/6b5843ce9d2d0599c3e3ce6d59c1551f?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Feb4b40c1221dad5b23fe7ef84d292be1.jpg&r=g)
Odparowuje, ale nie całkiem. Chyba, że bardzo dużo siedzi w cieple, wtedy odparuje całkiem.
Dużo zależy od tego jak długo gotujesz daną potrawę. Bo to prawda z przykładem grzanego wina. Ja nawet dostałam z mikrofalówki w jednej knajpie grzane wino i nieźle się po nim bawiłam.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/9f10a3bf79326332781837eb367ed542?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F9156680860350fe9293d2b8070e88530.jpg&r=g)
Alkohol ma niższą temperaturę wrzenia, ale nawet długotrwałe gotowanie nie eliminuje całkowicie alkoholu z potrawy.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/32735/1661243133-bpthumb.jpg)
Trochę odparuje, ale na pewno zostanie w potrawie alkohol. Dlatego potrawy z takim dodatkiem nie powinny być spożywane przez dzieci, kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią oraz abstynentów.