Z jakiej części wołowiny robi się tatar?
Czy ktoś z was jadł kiedyś tatar? Mój tata ostatnio bardzo zajada się tatarem i ja rozważam spróbowanie tego. Z jakiej części wołowiny robi się tatar? Która to część wołowiny?
4 Odpowiedzi
Najczęściej można spotkać się z tatarem wykonywanym z polędwicy. Osobiście jednak jadłam kiedyś tatar wykonany z rostbefu i był znacznie lepszy, dlatego polecam spróbować także i to rozwiązanie.
U nas w kuchni kucharz robił z udźca oraz z polędwicy. Cześciej chyba z polędwicy.
Ja tam nie jadam surowego mięsa, według mnie za duże ryzyko.
Najczęściej do przygotowania tej przystawki wybiera się soczystą polędwice, która wyróżnia się niewielką ilością błon i tłuszczu oraz pięknym ciemnoczerwonym kolorem. Jeśli nie masz możliwości kupić właśnie takiej polędwicy, do przygotowania tatara możesz użyć wołowego rostbefu albo udźca.
Jakość tataru nie zależy tylko od tego, której części wołowiny użyjemy. Zależy też od wieku zwierzęcia, które zostało ubite. Od diety tego zwierzęcia i od warunków, w jakich zostało ubite. Późniejsze przechowywanie oraz zastosowane przyprawy również mają wpływ na smak i jakość.