Jaka lodówka najlepsza? Jaką lodówkę wybrać?
Na co zwrócić uwagę, kupując lodówkę? Jaka lodówka jest najlepsza? Jaką lodówkę wybrać? Jaką lodówkę macie i dlaczego kupiliście taką, jaką kupiliście? Jaką lodówkę najlepiej kupić?
5 Odpowiedzi
Jakbym wybierała, to napewno pomiędzy BOSHem Amicą i GORENIE. Według mnie to są trzy najlepsze firmy jeśli chodzi o tego typu sprzęt kuchenny. Zależy jeszcze jaki przedział cenowy Cie interesuje i jak duża ma być lodówka. No wybór jest ogromny.
Ja ostatnio kupiłam lodówkę BEKO i jestem z niej zadowolona. To dopiero kilka miesięcy od kiedy ją mam, ale podoba mi się, nie zbiera zapachów i dobrze chodzi, jest energooszczędna.
Nie powiem Ci, jaką konkretnie lodówkę wybrać, ale na co zwrócić uwagę, aby wybrać dobrą lodówkę.
Zwróć uwagę, aby miała no frost. W dzisiejszych czasach nadal są w sprzedaży lodówki, które nie mają tego. Są one zazwyczaj w cenie poniżej 1300 zł.
To jest tak, jak byś kupował auto bez wspomagania kierownicy. No frost to jest standard. I silnik inwerterowy.
Druga sprawa – dobrze jest, jak lodówka ma jakiś system wspomagający świeżość produktów i szufladę na owoce i warzywa. Te systemy różnie się nazywają u każdego producenta, ale to jest jedno i to samo.
Ostatnia rzecz – zmiana kierunku otwierania drzwi, jeśli masz obawy, że będzie otwierać się nie w tę, co trzeba. Lub jeśli wynajmujesz mieszkanie i planujesz się przeprowadzać z tą lodówką.
Weź wysoką lodówkę, najlepiej żeby miała 190 albo 200 cm wysokości. Wtedy nie marnujesz sobie przestrzeni w bok, tylko idzie w górę. Takie lodówki mają więcej pojemności.
Ja mam też w lodówce cool select zone, czyli taką szufladę, gdzie jest 0 stopni. Na trzymanie mięsa, aby dłużej było świeże, ale bez mrożenia.
Podstawa to lodówka NO FROST. Nie trzeba jej co jakiś czas rozmrażać.
Kolejna kwestia to energooszczędność. Lodówka powinna być jak najbardziej energooszczędna. W końcu to ona jako jedyna z całego sprzętu w domu ciągle pracuje.
Lodówka powinna również mieć specjalną szufladę na owoce i warzywa. Dzięki temu są one dłużej świeże.
Oprócz szuflady na owoce i warzywa przydatna jest również szuflada, w której jest 0 stopni Celsjusza. Można tam przechowywać głównie surowe mięso.