Jak utrzymać porządek w kuchni?
Jak utrzymać porządek w kuchni? Jak dbacie o porządek u siebie w kuchni? Jakie trzeba mieć nawyki i jaki znacie sposoby, aby w kuchni było posprzątane i po prostu aby ładnie wyglądała? Ładnie i czysto.
7 Odpowiedzi
Odpowiedź jest jedna – sprzątać po sobie – napisze się kawy, umyj kubek, zjesz ciasto – zmyj talerzyk i łyżeczkę. Niech każdy po sobie sprząta i nie zostawia naczyń w zlewie, a wszystko będzie w jak najlepszym porządku.
Warto mieć różnego rodzaju pojemniki na przykład na herbatę, kawę, przyprawy. Równie istotne jest zmywanie naczyń, a nie zostawianie ich w zlewie, albo w zmywarce na bardzo długi czas. Należy także zamiatać jeśli coś spadło na podłogę, albo zmyć to od razu.
Tak jak wspomniał już Kai_Chisaki, najlepiej jest mieć pojemniki na różne przyprawy, zioła, a także na herbaty i kawy. Poza tym za każdym razem należy zmywać po sobie naczynia, a jeśli posiadamy zmywarkę to należy od razu do niej wkładać przygotowane naczynia i po zmyciu ich od razu je chować. Wszystkie okruchy i plamy też należy zmywać od razu, by nic po sobie nie zostawić. I tak powinien każdy domownik robić.
Dokładnie, trzeba przede wszystkim sprzątać po sobie. Wyrobić w sobie taki nawyk. Poza tym rzeczywiście warto mieć pojemniki i pudełka i w nich trzymać większość rzeczy i żywności. Ja codziennie wieczorem sprzątam w kuchni, tak żeby rano aż się chciało wejść do kuchni. Żadnych brudnych garnków, patelni, talerzy, szklanek i sztućców na wierzchu. Wszystko umyte albo w zmywarce. A blaty wszystkie przetarte, bez okruchów.
Najważniejsze to nie dopuścić do większego nagromadzenia brudnych naczyń. Jeżeli nie masz zmywarki, to przy większym użytkowaniu kuchni najlepiej ze dwa razy w ciągu dnia pozmywać. Jak coś robisz i nakruszysz to wytrzyj od razu. Ja w zwyczaju mam, że zawsze przed snem sprzątam w kuchni, żeby od rana było czysto.
Utrzymanie porządku w kuchni jest ważną częścią utrzymania czystego i zdrowego domu. Aby utrzymać porządek w kuchni, należy stosować się do poniższych wskazówek:
1. Sprzątaj na bieżąco. Kiedy gotujesz lub pieczesz, zmywaj naczynia i wycieraj blaty na bieżąco lub tego samego dnia wieczorem. Nigdy nie odkładaj na następny dzień.
2. Ustal rutynę sprzątania. Wyznacz kilka minut każdego dnia na szybkie porządki, takie jak wycieranie powierzchni, wynoszenie śmieci, odkładanie naczyń i uzupełnianie zapasów. Powinnaś również odłożyć na bok dzień każdego tygodnia lub miesiąca, aby zrobić dokładniejsze sprzątanie.
3. Przechowuj przedmioty na ich właściwym miejscu. Odkładaj przedmioty na swoje miejsce, gdy tylko skończysz ich używać. To pomoże Ci szybko znaleźć rzeczy i zmniejszyć bałagan.
4. Pozbywaj się zbędnych lub przeterminowanych rzeczy regularnie. Raz w miesiącu przejrzyj swoje kuchenne półki, szuflady i szafki, aby pozbyć się wszelkich nieużywanych lub przeterminowanych przedmiotów.
5. Zorganizuj się. Zainwestuj w pojemniki do przechowywania i półki, które pasują do twojego układu kuchni i ułatwiają przechowywanie przedmiotów w schludny i uporządkowany sposób.
Podążanie za tymi wskazówkami pomoże Ci utrzymać czystość i porządek w Twojej kuchni.
Najważniejsza jest konsekwencja w postanowieniach i nie „popuszczanie” sobie. Jak będziesz raz zostawiać bałagan, a raz sprzątać, to skończy się na tym, że zawsze będzie bałagan.